Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Marseille odborníci budú diskutovať o digitálnom dedičstve

Okrem vedcov, odborníkov z praxe, profesionálov z oblasti kultúry a digitalizácie, sa na podujatí môžu zúčastniť aj študenti, vyučujúci, ako i politici.

Bratislava/Paríž/Marseille 28. októbra (TASR) - Medzinárodný kongres o digitálnom dedičstve sa pod patronátom Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) začína dnes vo francúzskom meste Marseille. Podľa informácií UNESCO sa na Medzinárodnom kongrese Digitálne dedičstvo 2013 (DigitalHeritage2013), ktoré sa koná od dnes do 1. novembra v Marseille, má zúčastniť okolo 400 účastníkov.

V Marseille, ktoré je v roku 2013 spolu s Košicami Európskym hlavným mestom kultúry, sa podľa UNESCO "najväčšie medzinárodné podujatie o digitálnom dedičstve" uskutoční v blízkosti Pevnosti Saint-Jean v Múzeu európskych a stredozemných civilizácií (Musée des Civilisations d'Europe et de Méditerranée, MuCEM) a vo Vile Stredozemia (La Villa Méditerranée).

Stovky odborníkov - na informačné a komunikačné technológie, digitalizáciu, konzervovanie pamiatok - budú diskutovať o úlohe digitálnych technológií v oblasti zachovania, dokumentovania a spracovávania spoločného dedičstva ľudstva. UNESCO zdôraznila, že práce počas Medzinárodného kongresu o digitálnom dedičstve sa budú týkať dedičstva vo všetkých jeho formách a podobách: od pamätihodností, cez múzeá, predmety a objekty dokumentačného charakteru až po kultúrne tradície a folklór.

Program Digitálneho dedičstva 2013 je organizačne zaradený do šiestich tematických celkov (digitalizácia, vizualizácia, analýza a interpretácia, štandardy a politiky, konzervovanie, metodológie a aplikácie) a pozostáva z prezentácie 320 vedeckých článkov na danú problematiku, 20 okrúhlych stolov, dielní a 37 výstav. Výstavná plocha je podľa zdrojov 700 metrov štvorcových.

Okrem vedcov, odborníkov z praxe, profesionálov z oblasti kultúry a digitalizácie, sa na podujatí môžu zúčastniť aj študenti, vyučujúci, ako i politici. Diskusie pri okrúhlych stoloch sa majú týkať najlepšieho spôsobu digitalizácie, inovačných postupov v danej oblasti, pripravené sú odborné dielne i možnosti diskutovať o politike v oblasti digitalizácie.

Organizátormi podujatia sú odborníci z francúzskeho Národného strediska vedeckého výskumu (CNRS) spolu so špecialistami z Laboratória Modelov a simulácií architektúry a dedičstva (MAP) v spolupráci s miestnymi vedeckými a výskumnými inštitúciami - z Univerzity Aix-Marseille, Umení a Remesiel (Arts et Métiers Paris Tech), Strediska na konzervovanie a reštaurovanie dedičstva (CICRP) v Marseille, Vysokej národnej školy architektúry (ENSA) v Marseille, ako aj talianskej Národnej rady pre výskum a švajčiarskeho Federálneho inštitútu technológií (ETH).

Zdroje a viac na: www.unesco.org, www.digitalheritage2013.org, www.villa-mediterranee.org, www.mucem.org