Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Do jubilejnej 100. sezóny vstúpi SND reprezentatívnym koncertom

Do jubilejnej 100. sezóny vstúpi Slovenské národné divadlo reprezentatívnym koncertom Foto: Slovenská národné divadlo

Do jubilejnej 100. sezóny vstúpi Slovenské národné divadlo reprezentatívnym koncertom.

Bratislava 6. septembra (OTS) - 14. septembra 2019 si symbolicky v historickej budove SND pripomenieme dôležité etapy histórie našej prvej divadelnej scény. Zaznejú diela českých a slovenských autorov, ktorí výrazne prispeli k formovaniu Opery a Baletu SND.

Započúvame sa do hudby významných skladateľov Eugena Suchoňa, Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetanu, ale i Oskara Nedbala či Tibora Freša. Pod taktovkou dirigenta Dušana Štefánika budú účinkovať poprední sólisti a hostia Opery a Baletu SND – Katarína Flórová, Eva Hornyáková, Katarína Kurucová, Aleš Jenis, Tomáš Juhás, Peter Mikuláš, František Ďuriač, Ilinca Ducin, Viola Mariner, Tatum Shoptaugh, Viktória Šimončíková, Andrej Szabo, Adrian Szelle a ďalší. Spoluúčinkovať bude orchester Opery SND, zbor Baletu SND a zbor Opery SND vedený zbormajstrom Ladislavom Kaprinayom.
Programom vás budú sprevádzať členovia Činohry SND Zdena Studenková a Štefan Bučko.

Náš a svetový, taký je tenorista Pavol Bršlík
Pavol Bršlík patrí k osobnostiam, ktoré preslávili slovenské vokálne umenie na svetových scénach a zaraďuje sa k mimoriadne silnej generácii mladých slovenských operných spevákov. Jeho domáce koncerty stále patria k výnimočným udalostiam.
Vystúpenia v Štátnej opere v Berlíne, na Glyndenbournskom festivale, v parížskom Théâtre du Châtelet, Kráľovskej opere v Bruseli a Londýne, newyorskej Metropolitnej opere alebo vo viedenskej Štátnej opere ho zaradili medzi špičku súčasnej vokálnej interpretácie. Pavol Bršlík pravidelne vystupuje pod taktovkou osobností, ako sú Riccardo Muti, Simon Rattle.
Slovenskí operní fanúšikovia mohli Pavla Bršlíka vidieť na doskách SND v postavách Tamina, Nemorina, Alfreda, Jeníka či Dona Ottavia.
Aj publikum v prestížnych operných domoch ho okrem mnohých ďalších postáv pozná ako Tamina (Čarovná flauta), Nemorina (Nápoj lásky), Edgarda (Lucia di Lammermoor), Roberta (Maria Stuarda), Alfreda (La Traviata), Jeníka (Predaná nevesta), Vojvodu (Rigoletto), Lenského (Eugen Onegin), Macduffa (Macbeth) aj Dona Ottavia (Don Giovanni). Pavol Bršlík s obľubou interpretuje aj diela súčasných autorov a klasikov 20. storočia. Na svojom profilovom koncerte 21. septembra 2019 v novej budove SND privíta sólistov Opery SND Evu Hornyákovú, Ľubicu Vargicovú a Pavla Remenára. Árie, duetá a ansámble talianskych a francúzskych majstrov zaznejú pod taktovkou Rastislava Štúra.
Foto: SND