Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadlo Romathan uvedie veselohru Úsmevné príbehy Rómov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Premiéra sa uskutoční v kultúrnom dome Veritas na Dominikánskom námestí v Košiciach.

Košice 24. júna (TASR) – Veselohra Úsmevné príbehy Rómov bude v aktuálnej divadelnej sezóne poslednou premiérou Divadla Romathan v Košiciach. Ako na pondelkovej tlačovej konferencii uviedol riaditeľ tohto rómskeho profesionálneho divadla Karol Adam, ide o príbeh zo 60. až 70. rokov minulého storočia.



„Je to vďačná téma. Ukazujú sa v nej pozitíva aj negatíva tej doby a života Rómov. A dá sa aj porovnať, ako žijú teraz a ako žili predtým. Myslím, že sa tým inšpirovalo veľa tvorcov rôznych veselohier,“ povedal. Divadlo chce prostredníctvom tejto svojej divadelnej hry upovedomiť verejnosť i samotných Rómov na dejinné skutočnosti a okrem humornej stránky života chce divákom pripomenúť realitu vtedajšej doby a koncepciu všestranne spoločenskej a kultúrnej integrácie Rómov.

„Ide o klasický príbeh pracujúcich Rómov, ktorí žijú vo svojich komunitách. Okrem ich každodenného života a pracovných povinností ukazujeme aj to staré Československo, keď na Slovensko prídu Rómovia z Čiech,“ dodal. Scenár a réžia sú z dielne dlhoročného člena súboru Mariána Baloga.

Premiéra sa uskutoční v kultúrnom dome Veritas na Dominikánskom námestí v Košiciach. Podľa jeho slov je dôvodom to, že divadelná sála Divadla Romathan na Štefánikovej ulici je v zlom stave a kapacitne nepostačuje. „Premiéru chceme uviesť v priestoroch, ktoré budú honosné pre našich priaznivcov a návštevníkov,“ pripomenul s tým, že divadlo by sa malo presťahovať do nových priestorov na Továrenskej ulici. Ich rekonštrukciu schválilo zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja v apríli 2018, vyčlenilo na to 400.000 eur.

Veselohra Úsmevné príbehy Rómov bude mať premiéru vo štvrtok (27. 6.) o 18.00 h.