Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V rámci Noci divadiel sa/si zahrajú aj diváci

Ilustračná foto Foto: TASR

Noc divadiel 2013 je 4. ročníkom noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov. Je to európske podujatie prezentujúce divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Komédiu, drámu, balet, súčasný tanec, muzikál, klasické inscenácie, rozprávky i tradičné marionetové divadlo ponúkne dnes milovníkom divadelného umenia Noc divadiel. Projekt, ktorý spája divadlá po celej Európe, pozýva slovenských divákov do divadiel mottom Herci nespia! Príďte sa presvedčiť.

"Chceme upozorniť práve na tých, ktorí vytvárajú dobrú atmosféru s divákmi a to sú herci," uviedla pre TASR Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu, ktorý je koordinátorom európskeho projektu na Slovensku.

Do Noci divadiel sa tento rok môžu intenzívne zapojiť aj diváci a to hravou formou. "Chceme urobiť interakciu medzi hercami a medzi divákmi. Nielen herci nespia, ale ani diváci," doplnila k tohtoročnej novinke, ktorú nazvali celonočná fotodokumentácia. Určená je zvlášť kreatívne naladeným divákom. Zapojiť sa môžu tak, že sa na akcii vyfotografujú so sloganom Ani ja nespím! "Herci hrajú a sa hrajú a tento rok sa môžu hrať aj diváci," dodala Vladislava Fekete k hravej aktivite. Jej výsledky budú aj zverejnené. Fotografie nájdu záujemcovia na www.nocdivadiel.sk.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Okrem predstavení ponúka podujatie workshopy, diváci uvidia ukážky tréningov klasického tanca, vypočujú si jazz, ale aj ľudové piesne. Niektorí si môžu vyskúšať aj to, aké je to byť hercom. Zážitok tohto druhu - simuláciu nočnej divadelnej skúšky pred premiérou - si pre svojich divákov pripravilo Divadlo Pôtoň z Bátoviec. Stanú sa aktívnymi členmi inscenačného tímu divadelnej inscenácie, dostanú texty, kostýmy, pripraví sa scénická výprava a budú sa tvoriť javiskové situácie. Zapojiť sa môže ktokoľvek, kto chce zažiť adrenalínové nočné skúšanie. Pracovať sa bude so Shakespearovou hrou Romeo a Júlia.

Bohatý program tohtoročnej Noci divadiel tiež ponúka diskusie s tvorcami, objavovanie zákulisia a skrytých zákutí divadla, výstavu divadelných plagátov, archívne videoprojekcie z predstavení či vyvolávanie fantóma divadla. Všetky podujatia okrem niekoľkých výnimiek sa konajú priamo v divadlách. Mnohé z nich zostavili svoj program na základe nasledujúceho Dňa boja za slobodu a demokraciu.

Noc divadiel 2013 je 4. ročníkom noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov. Je to európske podujatie prezentujúce divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí. Koná sa vždy tretiu sobotu v mesiaci november. Tento rok sa do projektu zapojilo 11 krajín, na Slovensku 45 divadiel z 15 miest - Banskej Bystrice, Bátoviec, Bratislavy, Košíc, Kremnice, Malaciek, Martina, Nitry, Prešova, Semerova, Senice, Trenčína, Trnavy, Zvolena a Žiliny.