Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Film Ženská na vrchole natáčali na Chopku, hrá v ňom aj M. Dejdar

Z traileru filmu Ženská na vrchole. Foto: Youtube/Totalfilm.cz

V Ženskej na vrchole Dejdar absolvoval prvú spoluprácu s kolegyňou Annou Polívkovou, s ktorou si podľa jeho slov sadli veľmi dobre.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Do zasnežených Tatier vezme divákov zimná romantická komédia Ženská na vrchole v hlavnej úlohe s Annou Polívkovou. Česko-slovenská filmová novinka, za ktorou stojí scenáristka Hana Cielová a režisérka a spoluscenáristka Lenka Kny (Tieňu neutečieš, Dočkáme sa Ježiška?), mala tento týždeň premiéru v Bratislave.

Film prináša príbeh Heleny, príliš starostlivej matky osemročného syna a nadšenej propagátorky zdravého štýlu, majiteľky biokaviarne v Prahe. V období adventu odchádza do slovenských hôr, kde stretáva dvoch mužov, hoci o žiadne zoznamovanie nestála. Jedným je samotársky horal a milovník adrenalínových športov Richard a druhým jeho živelný brat, člen horskej služby, Mišo. Hlavných mužských predstaviteľov stvárňujú Martin Dejdar a Marek Němec.

"Som tam taký trochu zatrpknutý český horal na slovenských horách, kde žijem so svojou dcérou po našej rodinnej tragédii. Do toho sa nám tam zrazu za pričinenia pána farára napchá bioteroristka z Prahy, takže je to vlastne stretnutie dvoch takmer kultúr, ako na seba narazia," priblížil v rozhovore pre TASR Dejdar, filmový Richard, ktorý v komédii pojedá chlieb s masťou, zapíja to pivom, kým návštevníci z Prahy sa pchajú len semienkami a lišajníkom. "Myslím si, že to je dôvod na dosť zábavné situácie," poznamenal.



Dejdar komentoval aj drsné podmienky počas nakrúcania na Chopku v Nízkych Tatrách. "Tam sú drsné podmienky pre každého, kto tam vyrazí. Máme skúsenosť, že tam sa mení počasie počas minúty, takže na to musí byť človek pripravený. S tým sa pracovalo aj v rámci natáčania," prezradil herec. "Ten náš film mal jednu režisérku Lenku Kny a režiséra, a to bolo počasie, pretože to, čo sa zrazu stalo vonku, podľa toho sa musel meniť aj natáčací plán. Keď sme si niečo dole dohovorili v hoteli a vyšli hore, zrazu bolo všetko inak," doplnil.

V Ženskej na vrchole Dejdar absolvoval prvú spoluprácu s kolegyňou Annou Polívkovou, s ktorou si podľa jeho slov sadli veľmi dobre. "Natáčanie v takomto prostredí nie je pre herečku, ktorá musí mať na pľaci karavan a make-up bus, a to všetko. Anča je úplne v pohode a tieto veci zvláda s bravúrou. Tým to bolo umocnené, pretože keby tam bola nejaká kolegyňa, ktorá bude mať hysterické stavy, keď začne fúkať vietor a nejde lanovka, bolo by to dosť namáhavé, ale to u nej vôbec nehrozilo," konštatoval herec a prezradil aj to, čo ho bavilo na nakrúcaní novej česko-slovenskej komédie najviac.

Herečka Anna Polívková v traileri k filmu Ženská na vrchole.
Foto: Youtube/Totalfilm.cz


"Bavilo ma to, že nás bolo málo, hrali sme v dvoch, maximálne v obsadení troch ľudí, to sa potom skvele hrá, niečo vytvárate, podieľate sa na deji a dialógoch. A s deťmi to bolo zábavné, pretože s tými ma to najviac baví, keď sme sa vykašľali na napísaný scenár a hrala sa situácia, a oni si ju hrali, ako chceli. Potom to vyzerá veľmi prirodzene," dodal Dejdar s tým, že mal možnosť dopĺňať do snímky aj vlastné fóriky. "Čo vyplynulo na pľaci alebo sa náhodou podarilo, tak nakoniec zostalo vo filme, a to je to živé, čo prinesie situácia, ktorú ani scenárista nemôže vymyslieť, pretože ten sedí doma v Prahe niekde v obývačke nad písacím strojom, a my sme na Chopku a žijeme ten život. Určité nuansy sa tam vždy dostanú," uzavrel.

Režisérke Lenke Kny sa do filmu Ženská na vrchole podarilo obsadiť po dlhých rokoch Janu Preissovú. Herečka, ktorú preslávila filmová komédia Ako vytrhnúť veľrybe stoličku (1977), stvárňuje v novinke starostlivú babičku Janinku. Jej partnera hrá Bolek Polívka. Ďalej účinkujú Jana Krausová, Marek Adamczyk, ale aj vychádzajúce detské hviezdy Toník Holoubek a Emma Voksová a slovenskí herci. V malej postave spomínaného farára sa objaví Roman Pomajbo, jeho manželku hrá Danica Jurčová.

Film je v kinodistribúcii od 7. novembra.