Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Cena Jozefa Kronera za rok 2013 patrí Eduardovi Šebianovi

V JOZEF KRONER Foto: TASR

Cieľom Ceny Jozefa Kronera je pripomínať herecké a ľudské posolstvo tejto významnej osobnosti a súčasne byť povzbudením, motiváciou, či poďakovaním žijúcim hercom.

Starý Tekov/Levice 16. novembra (TASR) – Držiteľom Ceny Jozefa Kronera za rok 2013 sa stal Eduard Šebian z Celkom malého divadla zo Starého Tekova.

Spoločnosť Jozefa Kronera mu ju udelila na návrh Národného osvetového centra (NOC) za celoživotný prínos v hereckej a režijnej tvorbe v neprofesionálnom divadle. Slávnostné odovzdanie ceny je naplánované na dnes o 17.00 hodine v Mládežníckom centre Kontakt v Leviciach. TASR o tom informoval Marián Bančej z NOC.

Herec, režisér, dramaturg, scénograf, lektor a porotca Eduard Šebian prešiel niekoľkými divadelnými zoskupeniami i postami. Dlhé roky patril medzi najvýraznejšie herecké osobnosti Slovenského pohronského javiska v Leviciach, divadelného súboru Etudka v Tekovských Nemciach i v terajšom Celkom malom divadle. Najvýraznejšie úspechy získal s vyspelým ochotníckym súborom s viac ako šesťdesiatročnou tradíciou v Leviciach. Odborná porota ocenila jeho herecký výkon v postave Jeana v inscenácii Slečna Júlia (1995). Významné ocenenie mu priniesla postava H. Ch. Andersena v inscenácii Zo života dážďoviek v divadelnom súbore Etudka (1998). S touto inscenáciou sa súbor zúčastnil aj na Svetovom festivale amatérskeho divadla v Maroku, ktorý organizuje medzinárodná asociácia amatérskeho divadla. Ďalšie roky Eduarda Šebiana sú spojené s Celkom malým divadlom. Za výrazné a vynikajúce stvárnenie postavy Boha v inscenácii Druhá smrť Jany z Arcu získal cenu za herecký výkon (2006). Ako režisér si priniesol ceny zo súťaží a festivalov ako Divadelná Spišská Nová Ves, Divadelné Šurany, Festival A. Jurkovičovej, Palárikova Raková, Gorazdov Močenok, Jiráskov Hronov, Scénická žatva v Martine.

Cieľom Ceny Jozefa Kronera je pripomínať herecké a ľudské posolstvo tejto významnej osobnosti a súčasne byť povzbudením, motiváciou, či poďakovaním žijúcim hercom. Po prvý raz udelili túto cenu v roku 1999, jej prvou nositeľkou sa stala herečka Bednárikovho Z-Divadla zo Zelenča pri Trnave Štefánia Slobodová. Držiteľmi Ceny Jozefa Kronera za celoživotné dielo sú napríklad Ladislav Chudík, Andrej Mojžiš, Jozef Dóczy, Emília Vášáryová, Emil Horváth, Marián Geišberg a ďalší herci, ktorí sa zaslúžili o rozvoj nášho profesionálneho a ochotníckeho divadla.