Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Bratislavský filmový festival sa presúva do mestských kín

Uskutoční sa od 6. do 12. novembra v kinách Lumiére, Mladosť, Nostalgia, Film Europe a Batelier.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Takmer stovku filmov, to najpozoruhodnejšie z domácej i zahraničnej tvorby za uplynulý rok, prinesie do hlavného mesta 15. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Milovníkov silných príbehov, kvalitných dokumentov aj filmových "kraťasov" pozýva od 6. do 12. novembra do piatich mestských kín - Lumiére, Mladosť, Nostalgia, Film Europe a Batelier. Festival sa teda presúva z obchodných centier. "Táto zmena vychádza aj zo želaní divákov. Dostali sme veľmi veľa pripomienok, že pre mnohých nie je veľmi vhodné situovanie filmového festivalu do týchto priestorov," uviedol dnes na stretnutí s médiami riaditeľ MFF Bratislava Vladimír Krajniak.

Ako ďalej podčiarkol, táto zmena priestorov nesúvisí s redukciou festivalového rozpočtu, ku ktorej museli organizátori pristúpiť. Napriek nižšiemu rozpočtu však majú ambíciu pripraviť pre festivalových návštevníkov atraktívny program. Za malý experiment Krajniak označil pôsobenie v priestore Batelier, kde festival bude po prvýkrát denne premietať päť predstavení s voľným vstupom. "Tieto projekcie nebudeme prekladať. Myslíme si, že návštevnosť nijako výrazne neovplyvní jazyková bariéra."



Realisticky sa na súčasnú situáciu európskych festivalov pozerá Nenad Dukić, hlavný programový dramaturg. "Všetky sú vo finančnej kríze, všetci sa sťažujú na nízke rozpočty, všetko je drahšie," poznamenal s tým, že tejto situácii čelí aj MFF Bratislava. Jeho organizátori mali dve možnosti - zrealizovať festival za daných podmienok alebo ho zrušiť. "Vybrali sme si prvé riešenie, verili sme malému štábu ľudí, ktorí festival pripravujú," vyhlásil Dukić s tým, že festival je síce oficiálne zredukovaný o dva dni, ale stále prináša vysoko kvalitné filmy. V sekcii Panorama upozornil napríklad na americký film Nebraska režiséra Alexandra Paynea, britskú snímku Philomena režiséra Stephena Frearsa a čínsky film Dotyk hriechu (r. Jia Zhang-Ke).

Nenad Dukić ďalej priznal, že tento rok festival uvíta menej hostí. Do Bratislavy však prijal pozvanie jeden z najznámejších filmárov sveta Bille August, držiteľ Oscara a dvojnásobný víťaz Zlatej palmy z Cannes. Dánsky režisér si príde prevziať ocenenie za prínos do svetovej kinematografie a odprezentuje svoj posledný film Nočný vlak do Lisabonu. "Páčiť sa bude najmä ženskému publiku, pretože v ňom hrá hlavnú úlohu Jeremy Irons," uzavrel.