Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Alexandrovci prídu v decembri na Slovensko

Alexandrovci v Bratislave, archívne foto Foto: TASR

Alexandrovci oslávili v lete 85. výročie svojho založenia. Ich dnešný repertoár tvoria ľudové a súčasné ruské a svetové skladby.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Alexandrovci, najslávnejší armádny súbor Ruskej federácie, v rámci vianočného turné Tichá noc vystúpi na troch koncertoch na Slovensku. Prvý bude 4. decembra v Trenčíne, deň nato v Košiciach a 6. decembra v Bratislave. V slovenskej metropole na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu s Alexandrovcami bude hosťovať 100-členný maďarský Národný cigánsky orchester, na javisku sa tak stretne viac ako 200 umelcov.

Opäť príde celý súbor s najlepšími ruskými spevákmi, sólistami, vynikajúcimi hudobníkmi a špičkovými tanečníkmi. Profesionálne spevácke, hudobné a tanečné výkony spojí zaujímavá choreografia, čo ako celok prináša neopakovateľný zážitok. Ich koncertný repertoár už dávno netvoria iba ruské národné piesne Kaťuša a Kalinka, ale tiež zasahuje do všetkých hudobných žánrov, od klasiky, cez jazz, rock až po modernú hudbu. Pre súčasné turné pripravili Alexandrovci program, ktorý spája osvedčenú klasiku a nové piesne v ich repertoári s novými choreografiami.

"V týchto dňoch zostavujeme spolu s vedúcimi cigánskeho orchestra program spoločného koncertu. Každý súbor zahrá svoju časť a spoločne uvedieme osem skladieb. Už sme spolu vystúpili minulý rok v Nových Zámkoch. Bude to veľká scéna, sú to veľmi dobrí hudobníci, veľmi dobre sa s nimi spolupracovalo. Tešíme sa na spoločné koncerty a slovenských divákov," povedal pre TASR Michail Maruševsky, dirigent a zástupca riaditeľa súboru.

Alexandrovci oslávili v lete 85. výročie svojho založenia. Ich dnešný repertoár tvoria ľudové a súčasné ruské a svetové skladby. "V repertoári máme 3000 piesní. Na každé vystúpenie sa pripravuje vždy iná zostava skladieb. V priebehu rokov dostali viaceré piesne nové aranžmány. To isté, samozrejme, platí aj o choreografiách jednotlivých tanečných čísel. V krajine, v ktorej koncertujeme, sa snažíme uviesť aj známu domácu skladbu, ale nezneužívame to na lacnú popularitu. Pri cudzom jazyku si vždy nájdeme poradcu, obyčajne z veľvyslanectiev. Keď sme vystupovali v Číne, tak čínsky prezident neveril, že Vadim Ananev spieva naživo po čínsky. Myslel si, že je to záznam. Po vystúpení prišiel Ananev do prezidentskej lóže a zaspieval pieseň ešte raz, aby dokázal, že to nebol záznam," dodal pre TASR dirigent Maruševsky.

"Ani presne neviem, koľko piesní mám nacvičených v repertoári, bude ich niekoľko stoviek, spievam ich v desiatich jazykoch, napríklad čínsky, kórejsky, turecky, samozrejme anglicky, španielsky či taliansky. Ale určite by som vedel sám zostaviť niekoľkohodinový program. Nedávno sme mali koncerty v Kanade, tam som spieval piesne v piatich jazykoch," povedal pre TASR sólista súboru Vadim Ananev, známy aj ako Mr. Kalinka.

Súbor piesní a tancov Sovietskej armády založil Alexander Vasilievič Alexandrov, ktorý dostal po ňom aj názov Alexandrovov súbor alebo Alexandrovci. Pôvodne výhradne mužské zoskupenie začínalo v roku 1928 ako 12-členný súbor, ktorý tvorilo osem spevákov, dvaja tanečníci, harmonikár a recitátor. Premiérové vystúpenie mali 12. októbra 1928 v Moskve. Dnes má súbor 120 členov, medzi ktorých patrí 40 spevákov, hudobníci, tanečníci a v súčasnosti aj 14-členná ženská tanečná zložka.