Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V kaštieli Betliar si pripravili pre návštevníkov špeciálnu prehliadku

Na archívnej snímke kaštieľ Betliar. Foto: TASR/Milan Kapusta

Špeciálna prehliadka s názvom Pohľad zblízka bude zameraná na najvzácnejšie poklady Mauzólea Františky a Dionýza Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí.

Betliar 20. apríla (TASR) – Výstavu regionálnych drobnochovateľov a ukážky tradičných remesiel si môžu počas soboty pozrieť návštevníci areálu kaštieľa v Betliari v okrese Rožňava. Ako pre TASR uviedla Judita Krajčiová zo Slovenského národného múzea - Múzeum Betliar, súčasťou podujatia bude aj špeciálna prehliadka.

Podujatie je zamerané na veľkonočnú tematiku. V parku v rámci výstavy zvierat v spolupráci so Zväzom drobnochovateľov Gemera si bude možné pozrieť napríklad holuby, zajace, sliepky, morky, husi či kačky. Deti sa okrem iného môžu zapojiť aj do tvorivej dielne.

Vo vstupnej hale kaštieľa bude popoludní špeciálna prehliadka s názvom Pohľad zblízka, na ktorej historik umenia Július Barczi predstaví najvzácnejšie poklady Mauzólea Františky a Dionýza Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí. „Medzi nimi bude aj zlatý kalich zo šperkov Františky Andrássyovej, ktorý dal vyrobiť jej manžel. Zdobený je 265 drahými kameňmi,“ priblížila Krajčiová. Aj preto budú vystavované predmety chránené príslušníkmi ozbrojeného bezpečnostného orgánu štátu. Keďže je prehliadka limitovaná, je potrebné sa na ňu nahlásiť vopred.

Cieľom prehliadky je tiež upozorniť na význam mauzólea, ktoré je potrebné rekonštruovať. „Strecha a tambur sú poškodené, teda zateká a negatívne to ovplyvnilo už aj mozaikovú výzdobu, mramorovú podlahu či schody,“ dodala s tým, že múzeum sa uchádza o dotáciu jednej z nadácií, ktorá by mohla pokryť náklady na opravu mauzólea. To dal začiatkom 20. storočia postaviť svojej zosnulej manželke Františke gróf Andrássy.