Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Nemocnica v Kráľovskom Chlmci nakúpi z eurofondov nové prístroje

Na snímke operačná sála nemocnice. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Podľa riaditeľky nemocnice Kláry Hencelovej ide o nákup a výmenu prístrojov v hodnote do 800-tisíc eur.

Kráľovský Chlmec 28. februára (TASR) - Nové zdravotnícke a diagnostické prístroje nakúpi Nemocnica s poliklinikou n. o. Kráľovský Chlmec s podporou eurofondov v rámci projektu cezhraničnej spolupráce. Podľa riaditeľky nemocnice Kláry Hencelovej ide o nákup a výmenu prístrojov v hodnote do 800.000 eur.

Hlavným partnerom projektu je nemocnica v maďarskom meste Edelény. Nové vybavenie prispeje k zvýšeniu kvality a efektívnosti pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v súlade s rozvojovými plánmi. "Otvorí sa nám tak aj možnosť rozšíriť ponuku poskytovaných zdravotníckych služieb, a to nielen v rámci nášho obvodu, ale aj pre občanov z priľahlých prihraničných oblastí, čiže aj z Maďarska," uviedla Hencelová pre TASR.

Projektom nemocnica získa nové laparoskopické veže, kompletné vybavenie operačnej sály, prístroje pre vyšetrenie EKG, defibrilátory, vybavenie gastro-enterologického pracoviska, nový röntgen, centrálny monitorovací systém na interné oddelenie a podobne.



Ukončenie realizácie projektu je naplánované na koniec tohto roka. "Teraz sme v štádiu verejného obstarávania na nákup týchto prístrojov," povedala riaditeľka. Finančný príspevok ide z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF), projekt je spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu SR a vlastných zdrojov nemocnice.

Spádová oblasť nemocnice zahŕňa zhruba 56.000 obyvateľov regiónu Kráľovský Chlmec a Veľké Kapušany.