Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Košiciach dnes nabiehalo teplo len postupne

Ilustračné foto Foto: ifoyer.com

Dôvodom bola porucha teplovodného potrubia.

Košice 26. januára (TASR) – V košických domácnostiach mali od sobotňajšieho (25. 1.) popoludnia chladno, zavinila to porucha teplovodného potrubia. Odstránená bola dnes o 3.00 h, no teplo sa do domácností dostávalo postupne.

„Zapríčinila to netesnosť na potrubí, na ktorom roztrhlo prírubu. Zároveň došlo k poklesu tlaku v celej sústave, tá má dĺžku približne 400 kilometrov. Voda v potrubí potom zovrela a vyparila sa. Museli sme teda nanovo nabiehať na celý systém vykurovania,“ informoval dnes generálny riaditeľ prevádzkovateľa zdroja tepla - spoločnosti Teko, a. s. Ladislav Koch. Podľa neho už Košičania majú teplo. Problémová bola posledná etapa opravy, ide o Luník V., aj tam by už teraz podvečer mala byť obnovená dodávka tepla.

Na otázku, ako je možné, že sa to stalo práve v čase, keď Košice čelili až 10 stupňovým mrazom Koch odpovedal, že ide o náhodu, ktorá sa nedala predpovedať. K poslednej podobnej havárii podľa jeho slov došlo pred 25 rokmi.

Teko, a. s. sa usiluje podobným udalostiam predchádzať práve investíciami do rekonštrukcie rozvodov, ktoré sú 40 rokov staré. Už štvrtý rok napríklad rekonštruujú potrubia na sídlisku Nad jazerom.

Koch uviedol, že výšku škody zatiaľ nepozná, ale odberateľov tepla sa oprava potrubia nijako nedotkne.