Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Košický kraj

Autobusy Dopravného podniku mesta Košice budú tankovať plyn kratšie

Slávnostné otvorenie plniacej stanice CNG (stlačený zemný plyn) v Košiciach, ktorá bude slúžiť širokej verejnosti v areáli trolejbusového depa DPMK. Na snímke zľava Martin Lukáčik, konateľ spoločnosti SPP CNG s. r. o., predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s. Štefan Šabík a primátor Košic Richard Raši. Košice, 21. decembra 2016. Foto: TASR – František Iván

Pre potreby autobusov DPMK sú na plniacej stanici vyčlenené dva výdajné stojany.

Košice 21. decembra (TASR) - V areáli trolejbusového depa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) na Hornádskej ulici 10 dnes otvorili zmodernizovanú plniacu stanicu na stlačený zemný plyn. Bude slúžiť DPMK, ako aj verejnosti.

"Využívanie CNG (Compressed Natural Gas) vo verejnej doprave, ale aj v službách a individuálnej automobilovej doprave je nielen ekonomicky výhodné, ale zároveň pomáha chrániť životné prostredie priamo tam, kde ľudia žijú. Plniaca stanica SPP CNG v Košiciach, ktorú sme dnes otvorili, je naším príspevkom v tejto snahe a verím, že bude všetkým motoristom poskytovať kvalitné služby," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s., Štefan Šabík.


Prevádzka plniacej stanice SPP v Košiciach sa začala v roku 2003. V roku 2007 SPP CNG zmodernizovala technológie, čo zdvojnásobilo jej výkon. Stanica SPP CNG bola doteraz prevádzkovaná na ulici Pri prachárni. Bolo ju však potrebné presťahovať.

"Prenášali sme stanicu z miesta, kde bude stáť futbalový štadión, na nové miesto a podarilo sa nám to urobiť tak, že sme nemuseli prerušiť dodávku stlačeného zemného plynu. Je to taký krok k ekologizácii a táto plnička, ktorá sa tu nachádza je zároveň aj bezpečnejšia a modernejšia," povedal pre TASR primátor Košíc Richard Raši.


Ako dodal, DPMK má celkovo 220 autobusov, z toho 48 jazdí na stlačený zemný plyn a 14 je elektrobusov.

Pre potreby autobusov DPMK sú na plniacej stanici vyčlenené dva výdajné stojany. Tretí výdajný stojan je určený širokej verejnosti. "Tým, že bola zvýšená kapacita, plnenie autobusov bude výrazne kratšie, ako bolo doteraz. Tankovanie plnej nádrže s objemom 80 kilogramov, čo je vodný stĺpec okolo 480 litrov, by malo trvať do 12 minút, predtým to bolo 15 až 18 minút. Šoféri v noci dlhšie plnili autobusy, ktoré museli byť ráno na výpravu naplnené," vysvetlil jeden z konateľov spoločnosti SPP CNG Martin Lukáčik.

CNG - stlačený zemný plyn, je ekologické palivo, ktorého hlavnou zložkou je metán. Vyprodukované emisie pri jeho spaľovaní sú nižšie ako u ostatných motorových palív.