Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Americké centrum v Košiciach oslavuje 20 rokov činnosti

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Ponúka bezplatné vzdelávacie a komunitné programy pre študentov, pedagógov a verejnosť.

Košice 13. marca (TASR) - Americké centrum v Košiciach, ktoré od roku 2004 slúži ako priestor pre prepojenie Slovákov a Američanov, oslavuje 20. výročie založenia. Ponúka bezplatné vzdelávacie a komunitné programy pre študentov, pedagógov a verejnosť. Informovalo o tom veľvyslanectvo USA na Slovensku.

Centrum, ktoré vzniklo ako spoločný projekt Štátnej vedeckej knižnice a amerického veľvyslanectva, sa stalo domovom pre takmer 10.000 kníh a ročne privíta takmer 6000 návštevníkov. Je súčasťou celosvetovej siete amerických centier American Spaces.

Výročie vzniku si na jeho pôde v stredu pripomenuli veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana, riaditeľka košickej Štátnej vedeckej knižnice Darina Kožuchová, zamestnanci, návštevníci a ďalší hostia. "Americké centrum v Košiciach je živým dôkazom toho, že nič nespojí ľudí a neupevní medziľudské kontakty tak, ako vzdelávanie a kultúrna výmena. Práve vďaka miestam, ako je toto centrum, budujeme mosty pre ďalšie generácie," uviedol Rana.

Prínos a činnosť centra vyzdvihla aj riaditeľka košickej vedeckej knižnice. "Počas 20 rokov sa Americké centrum zmenilo na pulzujúce centrum vzdelávania, zaujímavých podujatí a spolupráce, získalo si stovky priaznivcov nielen v našom meste a podnietilo mnohých mladých ľudí k rozhodnutiu ísť študovať do USA, či nájsť si kolegov v USA, ktorí sa venujú rovnakej problematike," skonštatovala Kožuchová.

Ponuka centra zahŕňa aj exkurzie pre školské triedy, programy na podporu kritického myslenia a digitálnej gramotnosti, vedecké a technologické workshopy pre deti a pedagógov a informácie o možnostiach štúdia, práce a cestovania v Spojených štátoch. Oslavy 20. výročia budú pokračovať celý rok rôznymi podujatiami a aktivitami.