Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Začurka dobyla Lomnický štít

Foto: Mad Media

Knižku s názvom Tradičné tajomstvá kuchyne severného Spiša pokrstili tatranskí šéfkuchári netradične na Lomnickom štíte.

Lomnický štít 14. októbra (Teraz.sk) - Začurka, svadzba, džatky, striasky, či haruľa. Nič vám tieto názvy nehovoria? Nevadí. Až donedávna bola časť z nich neznámou aj pre troch špičkových tatranských šéfkuchárov. Kulinárske obzory im rozšírila nová knižka plná originálnych spišských receptov "Tradičné tajomstvá kuchyne severného Spiša".

Uvedenie novej knihy receptov medzi všetkých labužníkov bolo rovnako výnimočné ako zbierka starých receptov. Tatranskí šéfkuchári ju pokrstili v piatok netradične na Lomnickom štíte, unikátnu slovenskou whisky Nestville zrodenou na Spiši. „Toto miesto je pre nás viac než symbolické. Pri dobrej viditeľnosti je odtiaľ vidno celý severný Spiš. Teda aj dedinky, v ktorých sme posledných 12 mesiacov prehovárali babičky, aby nám prezradili domáce recepty, ktoré sa v tomto regióne dedia celé generácie.“ povedal František Strela z Nestville Parku. Zozbierané recepty sú nielen dokumentáciou kulinárskej histórie, ale odrážajú aj tvrdú realitu mnohých generácií na Spiši. „Tradičné spišské jedlá boli vždy postavené na základných surovinách, ktorých bol v tejto oblasti dostatok, teda zemiaky a kyslá kapusta,“ povedal Peter Pikovský, šéfkuchár Grandhotela Starý Smokovec. Značná časť zozbieraných receptov je tak postavená na základoch kysnutého cesta, či polievkovej konzistencii. „Pod tradičným spišskými jedlami si návštevníci predstavujú skôr bryndzové halušky, či pirohy. Pravdou však je, že sa podarilo zozbierať už aj zabudnuté recepty, ktoré sa síce menej varia v tatranských reštauráciách, o to častejšie sú však na tanieroch bežných Spišiakov. Táto knižka receptov ma s kolegami inšpirovala a už sme rozmýšľali ako niektoré z jedál postupne začleniť do ponúk našich reštaurácií“, skonštatoval na krste knihy Ľubomír Gašpar, šéfkuchár Skalnaté pleso.

V súvislosti so zlou ekonomickou situáciou mnohých Slovákov je knižka spišských receptov skvelou pomôckou na uvarenie chutných a najmä lacných jedál. „Príprava väčšiny jedál, ktoré sme zozbierali sa zmestí do troch eur. Samozrejme závisí od množstva stravníkov, ktorí si chcú na dobrotách pochutiť, “ spresnil František Strela. Ako ďalej dodal, kniha receptov je ďalšou zo snáh zachovávať tradície na severnom Spiši. Kniha, ktorá bude v predaji v novootvorenej expozícii liehovarníctva Nestville Park v Hniezdnom, vyšla v náklade 1000 ks a v krátkom čase sa počíta s jej anglickou, nemeckou a ruskou mutáciou. Zakúpiť si ju bude možné aj on-line prostredníctvom web stránky www.nestvillepark.sk.