Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Výnimočná kniha pre malých hrdinov

Foto: Lubie Sutton

Deti prirodzene odmietajú to, čo nepoznajú a majú z toho strach.

Bratislava 28. septembra (OTS) - A pritom stačí len vhodná motivácia a správne slová, či krásny obrázok, ktoré im „povedia“, že nová skúsenosť, ktorou si prechádzajú, nie je tak negatívna, ako sa im javí.

V pripravovanej knihe Zázračný domček nájdete 12 básničiek v zaujímavej, veršovanej podobe, doplnené krásnymi obrázkami, ktoré priblížia vášmu dieťatku zážitky a situácie, ktoré sú v jeho živote nové, a na prvé počutie či pomyslenie sa ich možno obáva. Sú to skúsenosti, ktorými si prejde každé dieťa.

Prekonajte emočne náročné situácie

„Vďaka našim básničkám, sa môžete spoločne s dieťatkom naučiť zvládať ranné vstávanie, večerné uspávanie, prechod do vlastnej izbičky, príchod súrodenca či nástup do škôlky. Tak isto ho namotivujete, ako zdravo jesť, zbaviť sa plienky, čistiť si zúbky a zdvorilo sa správať. Knižka učí dieťa vnímať aj našu inakosť, jedinečnosť a riešiť detské výzvy, ako sú strach či hádky,“

A prečo práve Zázračný domček?

Ide o podobnosť s miestom, kde sa cítime v bezpečí. Objatie rodičov, pohladenie, teplo domova a vlastne akýkoľvek priestor, kde úsmev prekoná strach. V Krajine Neboj sa, ktorú v knižke nájdete, totiž hrejivé objatie, ktoré vždy premôže strach. „Aby sme prežívali čo najviac dní, kedy nám pred spaním deti, s nadšením a úsmevom, budú rozprávať, ako sa hrdinsky s novou výzvou v ich živote popasovali.“


Pre všetky zmysly detí

Každý z nás vníma informácie inou formou. Niekto potrebuje čítať, iný vidieť, počuť alebo cítiť. „Pri tvorbe knihy Zázračný domček bolo pre mňa dôležité prihliadať na všetky zmysly, ktorými prijímajú naše deti informácie. Ak chceme aby si ich v hlavičke uložili, musíme ich zaujať,“ hovorí s pochopením autorka.
Práve preto je prispôsobená rôznym senzorickým potrebám detí. Obsah môžu vnímať: ako čítaný rodičom, cez ilustráciu od známej Lucy Santay Hudecovej a.k.a Bumpkinova, ktorá názorne ukazuje čo je v texte básničky a neskôr, vďaka veľkým písmenám, si básničky ľahko prečítajú aj samé. A kde je hmat a čuch? Na obálke detičky dotykom spoznajú názov knižky, domčeky, srdiečka i slniečko vďaka glitrovému laku, ktorý sa navyše, nádherne leskne na slnku aj pri umelom svetle. „A úplne prvý vnem, ktorý mal z testovacieho výtlačku Zázračného domčeka môj syn, je jeho nádherná knižná vôňa,“ s úsmevom dodáva Mária.

EMBED z YT:

Práve teraz v predpredaji

Zázračný domček odporúčame najmä pre detičky od 1 do 4 rokov, no vďaka nádherným ilustráciám poteší aj oko dospelého. A i keď na knihu momentálne ešte len prebieha predpredaj formou crowdfundingovej kampane, už teraz má viaceré veľmi pozitívne recenzie od samotných mamičiek, autorov detských kníh ale aj odborníkov (pedagógov, psychológov a lektorov).