Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Vychádza tohtoročná novinka od Silvie Bystričanovej

Foto: Slova

„Nikdy nevieme, koho očami sa na nás díva Boh.”

Bratislava 22. septembra (OTS) - Knihy Silvie Bystričanovej dávajú nádej, odpovede a vysvetlenia. Práve preto si ich obľúbili už stovky čitateľov, ktorí sa aktuálne dočkali najnovšej, v poradí už jedenástej, autorkinej knihy s názvom Zlatá stredná cesta.
Zlatá stredná cesta je príbehom o veľkom životnom zlome. Každý taký zažije aspoň raz v živote. A je to podľa autorky preto, aby sa ľudia znova vrátili na svoju osobnú zlatú strednú cestu. A na tej sa následne stanú lepšími ľuďmi.
Hlavnému hrdinovi knihy, Markusovi, sa udeje čosi, čo mu následne dá v živote okamžitú stopku. A až tá ho napokon vráti na správnu cestu. Vtedy si uvedomíme, čo je treba a najmä to, čo netreba.
„Kedy človek môže povedať, že už o sebe všetko vie? Len v dni, keď má pocit, že sa zblázni. Markus má nejednu slabosť, ale nikdy sa nespreneverí krédu, ktoré mu vštepil otec. „Nevzdávaj to. Ešte raz!"

Sila tvorby Silvie Bystričanovej je najmä v pochopení zlomových a ťažkých životných momentov. Dokáže ich u ľudí vycítiť a prihovoriť sa im spôsobom, akým to vie len málokto. Práve cez svoje knihy oslovuje ľudí, ktorí oslovenie potrebujú. A prehovára k nim jazykom, ktorému rozumejú.

Zaujímavosťou tvorby Silvie Bystričanovej je, že nečíta, ani neopravuje rukopis a po dopísaní ho ako prvopis okamžite posiela editorke do vydavateľstva. Knihu zvykne dopísať v noci a prvú verziu textu tak obvykle posiela editorke neskoro po polnoci. Pri písaní príbehu si autorka do deja zakomponuje vlastných hercov. „Tých najlepších,“ ako sama hovorí. Je vždy krok za nimi a len sleduje a opisuje to, čo robia...
V každej jej knihe je uverejnená jej mailová adresa a ona veľmi rada a pravidelne komunikuje so svojimi čitateľmi.

Každý potrebuje svojho „havrana“, ktorému povie všetko. Najlepšieho priateľa. V tomto prípade je takým vzťah mladšej ženy a staršieho muža. V realite sa ponáša na priateľstvo medzi Silviou Bystričanovou a Szidi Tobias. Práve ona, spoločne s moderátorkou Monikou Nagyovou pomohla uviesť do života jedenásty Silviin titul Zlatá stredná cesta. Okrem iného počas uvedenia knihy spomenula, že by bola rada, keby niekto raz napísal ich spoločný príbeh. “Nemôžem s ňou byť na menej, ako na tri vety denne. Ale zároveň sa dokážeme aj neuveriteľne hašteriť,” povedala Szidi Tobias o svojom pute s autorkou Silviou Bystričanovou a dodala, že najdlhšie sa počas rokov svojho priateľstva nerozprávali dva dni.
“V dospelosti som nezískala takého úprimného a silného priateľa, akým je Silvia, aj keď najsilnejšie priateľstvá máme obvykle z detstva. Bez nej už nemôžem existovať. Aj keď s ňou nie som, neustále na ňu myslím.” Až takéto silné dokážu byt priateľstvá. Silvia Bystričanova ich volá pevnými bodmi a tie sú v živote najdôležitejšie.

O autorke:
Silvia Bystričanová žije a tvorí pod najväčšou vyhasnutou sopkou v strednej Európe a hrdo potvrdzuje, že pohľad na ňu je básnikmi zaslúžene ospevovaný. Miluje svojich chlapov, cíti sa v ich spoločnosti ako kráľovná a odvážne priznáva, že má šťastný život. Možno aj preto, že si život od roku 1999 už len vychutnáva. Koľkí sme dostali druhú šancu?

Silvii Bystričanovej vo Vydavateľstve SLOVART vyšli okrem najnovšej knihy Zlatá stredná cesta nasledujúce tituly: Každý deň má niekto narodeniny (2013), Šťastie prišlo v sobotu (2014), Jar, leto, jeseň, Agáta (2015), A vráť sa po slabších (2016), Tri dni do raja (2017), Bosí sme prišli na svet (2018), Sedem cností tohto leta (2019), Spev veľrýb (2020), Ticho nikdy nemlčí (2021), Tu som doma (2022).