Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

Román prvej dámy historickej fikcie o poslednej tudorovskej panovníčke

Milenec panny Foto: Slovart

Do série historických románov Philippy Gregory o živote žien tudorovskej dynastie pribudla už siedma kniha. Nechajte sa vtiahnuť do druhej polovice 16. storočia – obdobia rozkvetu umenia v Anglicku, ktoré sa často označuje ako alžbetínska renesancia.

Bratislava 22. augusta (OTS) - Píše sa rok 1558 a po smrti bezdetnej kráľovnej Márie I. zasadne na anglický trón jej sestra. Mladá panovníčka je dcérou Henricha VIII. Tudora a popravenej Anny Boleynovej.

Milenec panny je príbehom Alžbety I., ktorá ako nová kráľovná Anglicka a Írska čelí dvom veľkým hrozbám. Jednou z nich sú Francúzi hroziaci inváziou do Škótska, no ešte nebezpečnejšia je jej vášeň pre šľachtica a odsúdeného zradcu Roberta Dudleyho, ktorý si Alžbetinu pozornosť a srdce získal ešte počas panovania jej sestry Márie. Ona ho túži mať po svojom boku aj napriek tomu, že je ženatý. Jeho manželka Amy odmietne pristúpiť k tomu, aby sa jej milovaný manžel oženil s kráľovnou, no nemôže mu zabrániť, aby sa stal obľúbencom na dvore sprisahania a pôžitkov. Alžbeta sa však musí vydať a kráľovné sa predsa z lásky nevydávajú.

„Kniha pre obdivovateľov alžbetínskej doby. Úžasné portréty kráľovnej Alžbety I. aj anglického dvora.“ Daily Express

O preklad z angličtiny sa postarala Otakar Kořínek.

O autorke:
Philippa Gregory (1954) je známa autorka historických románov. Narodila sa v Keni a v detstve sa s rodičmi presťahovala do Londýna. Na univerzite v Sussexe vyštudovala históriu a neskôr si na univerzite v Edinburghu urobila doktorát v odbore anglická literatúra. V súčasnosti pôsobí ako spisovateľka v slobodnom povolaní a ako redaktorka spolupracuje s viacerými časopismi, novinami aj televíziou. Preslávila sa najmä vďaka historickým knižným cyklom a Plantagenetovcoch a Tudorovcoch. Napísala vyše dvadsať románov, no vydala aj populárno- náučné knihy, aj detskú literatúru. Niektoré jej diela boli sfilmované.

Vo Vydavateľstve SLOVART vyšlo:
Séria o živote žien tudorovskej dynastie: Katarína Aragónska. Večná princezná (2017), Druhá Boleynová (2018), Dedičstvo Boleynovcov (2019), Tri sestry, tri kráľovné (2020), Skrotenie kráľovnej (2021) Kráľovnin šašo (2022)
Séria o vojne ruží: Pani riek (2020), Biela kráľovná (2022)
Detská séria: Pravidlá pravej princeznej (2023)