Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Knihy

Wohlleben sa v najnovšej knihe venuje súhre rastlín a zvierat

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecký lesník a spisovateľ vysvetľuje, prečo je dôležité, aby znovu osídlili lesy strednej Európy. Uvádza, že výskyt vlka môže ovplyvniť korytá riek.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Ako v prírode funguje krehká spolupráca medzi zvieratami a rastlinami, približuje čitateľom v najnovšej knihe Tajomné pravdivo prírody najznámejší nemecký lesník Peter Wohlleben.

Hneď na začiatku čitateľom svojským a jednako zrozumiteľným štýlom rozpráva o vlkoch. Vysvetľuje, prečo je dôležité, aby znovu osídlili lesy strednej Európy. Uvádza, že výskyt vlka môže ovplyvniť korytá riek. Vďaka projektu v Yellowstonskom parku lesníci a odborníci pochopili, ako niektoré živočíšne druhy pretvárajú obraz prírody.

Ďalším neuveriteľným poznatkom, ktoré autor prináša, je zistenie, že dážďovky ovplyvňujú stavy diviakov v našich lesoch. Píše tiež, že jesenné opadávanie listov na severnej pologuli spôsobuje, že naša zem sa otáča o čosi rýchlejšie a zimné dni sa skracujú. Na príklade klimatických zmien vysvetľuje, aké fatálne následky môžu mať zásady človeka do prírody. Stromy v tomto prípade ťahajú za kratší koniec, potrebujú celé stáročia, aby unikli pred otepľovaním zeme a usadili sa na chladnejšom severe.

Wohlleben vo svojich knihách nepresviedča čitateľov o vlastnej pravde, len zaujímavým spôsobom rozpráva o svojich zážitkoch a skúsenostiach a popritom navrhuje riešenia, ktoré si zaslúžia pozornosť verejnosti.

Peter Wohlleben (1964) sa už v detstve chcel stať ochrancom prírody. Vyštudoval lesníctvo a vyše 20 rokov pracoval ako úradník krajinskej lesnej správy. Zo zamestnania odišiel, aby mohol presadiť svoje ekologické predstavy. Založil a vedie Lesnú akadémiu v Eifeli. Usiluje sa o návrat pralesov. Hosťuje v početných televíznych reláciách, usporadúva prednášky a semináre a píše knihy na tému les a ochrana prírody, ktoré sa stali bestsellermi.

Knihu Tajomné pravdivo prírody vydal Tatran. TASR za vydavateľstvo informovala Lucia Mládeková.