Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Švédsky autor Fredrik Backman vydáva zbierku troch noviel Každým dňom je cesta domov čoraz dlhšia a iné príbehy.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Novinky z oblasti novely, zdravotnej témy, spoločenského románu, histórie zvonárskeho remesla či sveta zvierat z pera zahraničných aj domácich autorov rozšírili v týchto dňoch ponuku literatúry na pultoch slovenských knižných obchodov.

Švédsky autor Fredrik Backman vydáva zbierku troch noviel Každým dňom je cesta domov čoraz dlhšia a iné príbehy. V prvom príbehu Najlepší obchod tvojho života dostane úspešný obchodník noc pred Štedrým dňom nečakanú ponuku, v poviedke Sebastian a troll spoznáva čitateľ zvláštneho chlapca Sebastiana, v treťom príbehu Každým dňom je cesta domov čoraz dlhšia Noah so svojím dedkom každý deň sedáva na lavičke a v rozhovoroch s vnukom sa vracia do minulosti.

Janette Šimková je autorkou témy mentálneho zdravia s názvom Prvá pomoc pre dušu. Autorka pripravila 25 návodov, ako si pomôcť pri rôznych symptómoch duševných zranení, emočnej bolesti a mentálnej neistoty. Postupy, ako dosahovať duševnú pohodu a rovnováhu, dopĺňa príbehmi zo svojej praxe.

Juraj Spiritza je autorom knihy Zvony a zvonolejárstvo na Slovensku. Výroba a používanie zvonov je fenomén, ktorý je tradičnou súčasťou slovenskej kultúry a patrí do jej historického dedičstva. Slovensko je prvá krajina na svete, ktorá ručnému zvoneniu priznala hodnotu chráneného prvku v reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva. Ústredný zoznam Pamiatkového fondu SR eviduje 994 zvonov a zvončekov ako národných kultúrnych pamiatok. Táto kniha sumarizuje poznanie o historických zvonoch a ich výrobcoch od 7. do 21. storočia.

Najnovší román Kataríny Kucbelovej Modrosleposť nie je len o modrej farbe, ale je aj o nej. A ešte je o zvieratách a o ich podobnosti s ľuďmi. Je o Molnárovi a o vetre, a o útekoch. Každý z nás uteká iným spôsobom. Postavy v tejto knihe unikajú k zvieratám, k umeniu, hľadajú rozlet v neustálom ohrození. Je to román o vlastných väzeniach a o bludnom hľadaní cesty von. O zvieratách v nás, mučených, slobodných aj divokých.