Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Knižná novinka: Červená kráľovná - vojna ruží stále trvá

Foto: Slovart

Vojna ruží stále trvá a červená kráľovná robí všetko pre to, aby na trón zasadol prvý tudorovský panovník.

Bratislava 12. októbra (OTS) - Tento rok vychádza vo Vydavateľstve SLOVART v slovenskom preklade už tretia kniha Philippy Gregory. V lete pribudla do série o Tudorovcoch novinka Milenec panny a prvou časťou novej série s názvom Pravidlá pravej princeznej potešila britská autorka najmä detské publikum. V aktuálnom knižnom prírastku sa vraciame do 15. storočia.

Červená kráľovná je najnovším románov z historickej série odohrávajúcej sa v Anglicku počas vojny ruží. Jeho ústrednou postavou je Margaréta Beaufortová, citlivá, odmala prepiato nábožensky založenej sirota, z ktorej vyrastá sebavedomá mladá žena. Ignorovaná svojím bratrancom Henrichom VI., posledným panovníkom z rodu Lancasterovcov a zosmiešňovaná vlastnou matkou sa vydá za šľachtica Edmunda Tudora. V trinástich rokoch privádza na svet svojho jediného potomka Henricha – budúceho kráľa, ktorého si história pamätá pod menom Henrich VII. Tudor. Margaréta mapuje svoju vlastnú cestu cez manželstvá bez lásky, intrigy, tajné sprisahania a zradné spojenectvá. V snahe dosadiť svojho syna na trón vytvorí spojenectvo aj s Alžbetou Woodvillovou, s ktorou ste sa mohli stretnúť v predošlej knihe Biela kráľovná. Alžbeta je dcérou Jacquetty Luxemburskej, známej ako Pani Riek z prvej časti tejto historickej série. Margaréta hazarduje so svojím životom, aby ovládla jednu z najväčších rebélií všetkých čias – pričom vie, že jej dospelý syn a jeho armáda čakajú na príležitosť vyhrať najväčšiu cenu. Margaréta Beaufortová je určite jednou z najpozoruhodnejších ženských postáv anglických dejín. Zasadnutím jej syna Henricha na anglický trón, sa z Turodorovcov, waleského šľachtického rodu, stáva anglická kráľovská dynastia.

„Majstrovské dielo o ďalšej fascinujúcej žene. Jeden z najlepších románov Philippy Gregory.“ USA Today

O preklad z angličtiny sa postaral Štefan Greňa.

O autorke:
Philippa Gregory (1954) je známa autorka historických románov. Narodila sa v Keni a v detstve sa s rodičmi presťahovala do Londýna. Na univerzite v Sussexe vyštudovala históriu a neskôr si na univerzite v Edinburghu urobila doktorát v odbore anglická literatúra. V súčasnosti pôsobí ako spisovateľka v slobodnom povolaní a ako redaktorka spolupracuje s viacerými časopismi, novinami aj televíziou. Preslávila sa najmä vďaka historickým knižným cyklom a Plantagenetovcoch a Tudorovcoch. Napísala vyše dvadsať románov, no vydala aj populárno- náučné knihy, aj detskú literatúru. Niektoré jej diela boli sfilmované.

Vo Vydavateľstve SLOVART vyšlo:
Séria o živote žien tudorovskej dynastie: Katarína Aragónska. Večná princezná (2017), Druhá Boleynová (2018), Dedičstvo Boleynovcov (2019), Tri sestry, tri kráľovné (2020), Skrotenie kráľovnej (2021), Kráľovnin šašo (2022), Milenec panny (2023)
Séria o vojne ruží: Pani riek (2020), Biela kráľovná (2022)
Detská séria: Pravidlá pravej princeznej (2023)