Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Nahliadnite do lekárničky pre dušu

Foto: Slovart

Autorka Janette Šimková pripravila dvadsaťpäť návodov, ako si pomôcť pri rôznych symptómoch duševných zranení, emočnej bolesti a mentálnej neistoty.

Bratislava 6. októbra (OTS) - Autorka Janette Šimková, ktorá pôsobí v oblasti mentálneho zdravia viac než pätnásť rokov, pripravila dvadsaťpäť návodov, ako si pomôcť pri rôznych symptómoch duševných zranení, emočnej bolesti a mentálnej neistoty. Postupy, ako dosahovať duševnú pohodu a rovnováhu, dopĺňa príbehmi zo svojej praxe. Začítajte sa do jej najnovšej knihy Prvá pomoc pre dušu.

Profesionáli v oblasti duševného zdravia a rovnováhy sa zhodujú na tom, že človek má v živote prinajmenšom dve hlavné úlohy. Prvou je vybudovať si pevnú „nádobu“ s identitou a druhou je zistiť, čo by malo byť jej obsahom. Prvú úlohu chápeme ako zmysel nášho života. Pri druhej zvykneme zbierať čo najviac zo všetkého, než sa presvedčíme, že nie všetko naozaj potrebujeme.

Janette Šimková ponúka knihu Prvá pomoc pre dušu ako „dezinfekciu“, ktorá po očistení rany ukazuje, aký zákrok bude potrebný: „Dávkujete si ju vy podľa potreby a podľa toho, ako sa cítite,“ hovorí.

Kniha obsahuje päť kapitol. Sú rozdelené – tematicky na zranenia duše, srdca, ducha, ega a integrity. Každá z tém obsahuje päť kapitol s príbehmi z autorkiných stretnutí s klientmi počas jej 15-ročnej praxe. „Opísané sú všeobecne, neodzrkadľujú ani jeden konkrétny osud, práve naopak, sú kompilátmi, aby názorne ilustrovali tému,“ píše Janette Šimková.

Starať sa o svoje mentálne zdravie neznamená, že sa nás nič nedotkne a nič nás nerozhodí. Vďaka dobrej fyzickej, emočnej a mentálnej kondícii sa dokážeme rýchlejšie a súcitnejšie vrátiť na cestu, kde máme svoj život väčšmi vo svojich rukách.

Táto kniha je o tom, ako sa vyliečiť z hnevu, frustrácie, zo strachu, úzkosti, osamelosti, ako sa vyliečiť zo zlého vzťahu k sebe, z krivdy a ublíženia, z vyhasnutej zmysluplnosti, zo zlých rozhodnutí, z perfekcionizmu, lenivosti či vyhorenia. Ponúka nielen návody založené na konkrétnych príkladoch, ale zároveň dodáva nádej na to, že človek si v krízových situáciách dokáže do určitej miery pomôcť sám a inšpiruje k tomu, aby sme v prípade, keď si to situácia vyžaduje, neváhali kontaktovať odborníkov na duševné zdravie.

Psychiater a zakladateľ Ligy za duševné zdravie Peter Breier o knihe napísal: „Počas môjho dlhodobého pobytu v Anglicku sa na Slovensku rozvinula forma pomoci ľuďom, ktorá sa označuje ako koučing. Kouča som si vždy predstavoval ako direktívneho kouča športovcov, a keďže som nikdy nebol zástancom direktívneho prístupu v liečbe, tento smer mi bol proti srsti. Kniha Janette Šimkovej však nezodpovedá mojej predstave o koučingu duševných problémov.“

„V úspešnej terapii nezáleží na názve, ale kľúčovú úlohu hrá autentický záujem o klienta a terapeutický vzťah. Prečítanie knihy Prvá pomoc pre dušu problém človeka nevyrieši, ale môže ho na ceste za sebapoznaním nasmerovať a posilniť odhodlanie vyhľadať odbornú pomoc,“ dodáva Peter Breier.

Prijmite naše srdečné pozvanie na uvedenie knihy Janette Šimkovej Prvá pomoc pre dušu, ktoré sa uskutoční 18.10. v kníhkupectve Panta Rhei Aupark o 18.00 hod. Moderátorom podujatia bude Peter Novák Šarkan.

O autorke:
Janette Šimková po dlhoročnej publicistickej tvorbe venovanej sociálno-patologickým javom vyštudovala v roku 2009 sociálnu prácu na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, lebo chcela naplniť svoju túžbu pomáhať ľuďom a podať im ruku skôr, než stihnú padnúť. Pri sociálnom poradenstve zistila, že niektorí klienti nepotrebujú rady, ale prácu na sebe v podobe osobného rozvoja. Objavila možnosti koučovania, ktoré si ju získalo aj tým, že v ňom ide o rovnocenné partnerstvo medzi koučom a koučovaným. V roku 2021 jej vo Vydavateľstve SLOVART vyšla kniha Takto sa to podarí.