Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Chirurgova dcéra je názov historického románu z pera Audrey Blakeovej. Nora Beadyová je ako jediná študentka na prestížnej lekárskej fakulte v Bologni raritou.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Novinky z oblasti historickej romance, historického románu, flóry či príbehu pre mladých čitateľov rozšírili ponuku literatúry na pultoch slovenských knižných obchodov.

Valerie Bowmanová je autorkou historickej romance Komorník, ktorý ma miloval. Celý Londýn pozná Beaua Bellhama ako markíza z Bellinghamu a len niekoľko dôveryhodných vie, že pracuje aj pre ministerstvo vnútra. Keď sa jeden z jeho priateľov prezlečie za lokaja, aby si našiel manželku, Beau to považuje za vynikajúci nápad. Rozhodne sa vydávať za komorníka, aby na každoročnej slávnosti v závere sezóny odhalil zradcov kráľovstva. Cestu mu skríži sebavedomá slúžka, ktorá keď stretne nového komorníka, okamžite v nej vzbudí nedôveru. Po čase sa však pretvárka zmení na skutočnú lásku.

Chirurgova dcéra je názov historického románu z pera Audrey Blakeovej. Nora Beadyová je ako jediná študentka na prestížnej lekárskej fakulte v Bologni raritou. V 19. storočí sa od žien očakávalo, že zostanú doma a budú vychovávať deti. Norine nekonvenčné ambície stať sa právoplatnou chirurgičkou preto urážajú mužov v jej okolí. Až vďaka spojenectvu s Magdalenou Marenco, jedinou lekárkou v profesorskom zbore, má Nora šancu dokázať, že aj ženám patrí miesto v medicíne.

Monty Don je autorom knihy Všetko o našej záhrade. Kniha je najkomplexnejšia, najpraktickejšia a najlepšie ilustrovaná príručka, akú možno o záhradkárstve nájsť. Popredný britský záhradník Monty Don sa s čitateľom podelí o svoje dlhoročné skúsenosti a rady, ako si vytvoriť udržateľnú záhradu šetrnú k životnému prostrediu, ako čo najlepšie využiť dostupné prírodné zdroje na pestovanie ekologického ovocia a zeleniny, ako aj krásnych rastlín a kvetov.

Malým čitateľom adresuje Ben Hoare knižku Poklady prírody. Prináša neobyčajné príbehy o čare a pozoruhodných procesoch, ktoré sa skrývajú aj v tých najobyčajnejších veciach. Každá pozoruhodná prírodnina, zobrazená v tejto knihe, má vlastný príbeh, no zároveň aj jeden spoločný, pretože všetky tvoria históriu života na Zemi. Nájdete tu viac než stovku zaujímavých opisov, ktoré vrhajú nové svetlo na zázraky nášho sveta.