Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

KNIHA NA TÝŽDEŇ: Trója - Štít hromu Davida Gemmella

Foto: TASR

Bratislava 5. októbra (TASR) - Vzťahy v Tróji sa prepletajú nesprávnym smerom. Helikaón sa zvíja vo smrteľných bolestiach, Andromacha spoznáva svoju životnú lásku a Piria skrýva škaredé tajomstvá. Opäť nastal čas pre hrdinov.

Autorom podmanivej historickej trilógie Trója je David Gemmell. Ako sme si mohli všimnúť už v prvej časti, Trójskej vojne prostredníctvom príbehu dodáva úplne nový, nepoznaný rozmer. Jeho prednosťou sú reálne vykreslené charaktery, ktoré sa vryjú čitateľom pod kožu a s obľubou siahnu aj po ďalších pokračovaniach. Podobným tempom postupuje aj v Štíte hromu. Osudy hlavných postáv sa škaredo zamotávajú, príbeh prekypuje akciou a vznešený rozprávačský talent autora vás prinucuje “oddialiť” posledné stránky.

Človek nie je len dobrý aj zlý, svet nie je len čierny aj biely. Podobných slov sa drží aj Gemmell, a preto i napriek mnohým fiktívnym príbehom a výmyslom autora pôsobí dielo reálne. Aineias, teda mladý a udatný chlapec, z ktorého sa vykľuje neskôr slávny Helikaón, sa ocitá v smrteľnom nebezpečenstve. No naozaj sa jeho život končí? Dopustil by autor série niečo také? Postavy sa vyvíjajú – živým príkladom je Andromacha, ktorá prekvapivo koná inak než dosiaľ a nejeden čitateľ zmení k jej charakteru postoj. No v Štíte hromu sa nájde priestor aj pre nových – kňažka Piria, ktorá je obklopená viacerými tajomstvami než celá posádka dokopy, či Kalliades, Banokles alebo Achilles. A - naozaj s ním nijako nesúvisí tajomná Piria?

Štít hromu sa odohráva na viacerých miestach a skutočné udalosti sú zo všetkých strán prepletené vymyslenými. Ak ste si obľúbili Odyssea, starého rozprávača historiek a príbehov, poteším vás. Aj v druhom diele si nájde určité miesto.

Trója je rozsiahle dielo. Podobne ako aj Pán strieborného luku, aj v Štíte hromu sa akcia sústreďuje skôr na záver knihy. V prípade tejto časti môžete nájsť zopár hluchých miest, no ak vydržíte, opäť vás čaká vynikajúci koniec. Ako som spomínal, stovky strán si vyžadujú nesmierne množstvo času a keďže autor začal sériu písať krátko pred svojou smrťou, dielo nebolo dokončené “jeho rukou”. O to, aby sa tretia, a zároveň záverečná, časť dostala k čitateľom, sa čiastočne postarala jeho manželka Stella. Tak či tak, som zvedavý, ako to s našimi obľúbenými hrdinami nakoniec dopadne.

Ak ste priaznivcom historických románov či, naopak, fantasy a ak sa vám páčil Pán strieborného luku, rozhodne siahnite aj po tomto pokračovaní. Neoľutujete.

Autor recenzie: Dominik Petriska
Autor knihy: David Gemmell
Počet strán: 424 strán
Väzba: brožovaná väzba
Jazyk: slovenský jazyk