Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

VIDEO: V ankete Kniha roka 2017 zvíťazil román Arabská milenka

Na snímke ocenené knižné tituly v rámci vyhlásenia výsledkov 27. ročníka čitateľskej ankety Knižnej revue Kniha roka 2017, 3. mája 2018 v Bratislave. V kategórii kniha roka obsadili tri prvé miesta spisovateľky. Prvé miesto získal román Mirky Manákovej Arabská milenka z vydavateľstva Marenčin PT, druhé miesto patrí Adriane Gregorovej a jej románu Druhá z vydavateľstva Elist, na treťom mieste je Miroslava Varáčková s románom Drž ma, keď padám z vydavateľstva Slovart. Cenu Literárneho informačného centra získal Martin M. Šimečka za knihu Medzi Slovákmi (vydavateľstvo N Press). Foto: TASR/Pavol Zachar

V kategórii debut roka získal prvé miesto Rudolf Hrčka s románom Všetko je raz prvý raz

Bratislava 3. mája (TASR) – Bratislavské kníhkupectvo Panta Rhei bolo vo štvrtok večer miestom slávnostného vyhlásenia 27. ročníka čitateľskej ankety Kniha roka 2017, ktorú organizuje mesačník Knižná revue.

V kategórii kniha roka obsadili tri prvé miesta spisovateľky. Prvé miesto získal román Mirky Manákovej Arabská milenka z vydavateľstva Marenčin PT, druhé miesto patrí Adriane Gregorovej a jej románu Druhá z vydavateľstva Elist, na treťom mieste je Miroslava Varáčková s románom Drž ma, keď padám z vydavateľstva Slovart.



Arabská milenka je strhujúca dráma o tom, že v Saudskej Arábii sú tradície silnejšie ako láska. Mladučká Yasmina je prinútená k sobášu s bohatým, ale krutým ropným magnátom Firuzom Salmanom. Prežíva pri ňom trpké chvíle, jedného dňa však spoznáva príťažlivého šoféra a nachádza šťastie v jeho náručí. Mehmet Al Musawi si získa srdce krásnej Arabky. Napriek tomu, že v Saudskej Arábii sa nevera trestá smrťou, Yasmina sa pokúsi o útek s mužom, ktorého miluje.

V kategórii debut roka získal prvé miesto Rudolf Hrčka s románom Všetko je raz prvý raz z vydavateľstva Slovenský spisovateľ, druhé miesto získal román Poškvrnená z pera Michaely Mihokovej a vydavateľstva Elist, tretia pozícia patrí Jane Sarnovej a jej prvotine Tigrom sa nesníva z vydavateľstva Motýľ.



Literárny debut lekára Rudolfa Hrčku je o tom, že v živote každého človeka sa všetko stane prvý raz. Prvý strach, prvá radosť, prvý smútok, prvá láska. Toto nie je len kniha rodinných spomienok, cítiť z nej duch povojnovej Petržalky, tvrdosť bratislavských "štricákov", bitky chlapčenských partií na Patrónke či sloboda rockovej Bratislavy.

Po prvýkrát v rámci čitateľskej ankety boli vyhlásené i dve špeciálne ceny. Cenu Literárneho informačného centra získal Martin M. Šimečka za knihu Medzi Slovákmi (vydavateľstvo N Press). Cenu Knižnej revue získal Daniel Majling za knihu Ruzká klazika (OZ Brak).



Kniha roka je čitateľská súťaž mesačníka o nových knihách Knižná revue, organizovaná v spolupráci s generálnym partnerom ankety Združením vydavateľov a kníhkupcov SR. V ankete hlasujú čitatelia prostredníctvom elektronického formulára. Do súťaže sa prihlasujú knihy s vročením identickým s rokom uvedeným za názvom ankety. Hlasovanie v ankete prebiehalo od 1. februára 2018 do 31. marca 2018.