Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Frida Kahlo. Skutočný príbeh originálnej maliarky

Foto: IKAR

Možno ste o Fride nevedeli veľa. Možno ste niekde videli jej obrazy...a táto kniha vo vás prebudí zvedavosť a vášeň.

Bratislava 13. júla (OTS) - „Vyznanie lásky k umeniu, k ženskosti, k slobode a odvahe dobývať ju každý deň nanovo. Úžasne nežná a zároveň srdcervúca kniha,“ napísala bestsellerová autorka Nina George o novej knihe Frida Kahlo a farby života. Vyšla v úspešnej sérii Významné ženy, ktoré menia svet. A je to neuveriteľne pútavý a čítavý životný príbeh slávnej maliarky, ktorý zhltnete za pár dní.

„Ja som revolúcia!“

Frida Kahlo

Mexiko 1925: Frida Kahlo má 17 rokov a chce sa stať lekárkou. Príšerná autobusová nehoda však všetky jej plány skazí. Potom sa zamiluje do maliarskeho génia a lámača ženských sŕdc Diega Riveru. S ním sa ponorí do sveta umenia a on ju povzbudzuje v tvorbe.
Keď ju požiada o ruku, okamžite súhlasí...ale Diego nedokáže byť verný a navyše zostane nenaplnená aj túžba Fridy po dieťati. Je hlboko zranená a s vedomím, že šťastie je len požičané, sa vrhá do života.

Napriek prekážkam sa Frida nevzdáva svojho ideálu o nekonečnej láske a o živote podľa jej predstáv. Cestuje do mesta zamilovaných a parížski surrealisti jej ležia pri nohách rovnako ako Picasso a Trockij.
Frida si ide svojou cestou. Objaví maľovanie a svojimi obrazmi rozpráva o svojich snoch...i sebe samej. Je priamočiara, úprimná, miluje pestrofarebné oblečenie a mayské šperky. Vďaka originálnej tvorbe sa stane jednou z najslávnejších maliarok našej doby a slávi úspechy.
Musí však prijať ranu osudu v podobe potratu a potom ju čaká rozhodnutie, ktoré ju prinúti spochybniť všetko, čomu doteraz verila...

Frida Kahlo a farby života vás vezme do Mexika, New Yorku i Paríža. Vstúpite do sveta umelcov a budete sledovať životné osudy jednej z najoriginálnejších maliarok všetkých čias. Krásne čítanie, jednoduchý a svieži štýl písania, je to pútavé a okamžite vás to vtiahne do príbehu.

Možno ste o Fride nevedeli veľa. Možno ste niekde videli jej obrazy...a táto kniha vo vás prebudí zvedavosť a vášeň. Dozviete sa, ako vznikali niektoré jej slávne maľby – prečo vznikli a ako to v tej chvíli Frida cítila.


Znova a znova hľadela na obraz. Bolo na ňom niečo, na čo nechcela zabudnúť, akýsi prísľub. Na tomto obrázku bolo niečo dôležité. Dlho o tom premýšľala, kým na to konečne prišla. Týmto obrazom začala brať svoje maľovanie vážne. Týmto autoportrétom sa jej maľovanie stalo liekom na smútok, spôsobom, ako zahnať bolesť a dať zmysel svojim dňom.

Frida Kahlo a farby života je tretia kniha v sérii Významné ženy, ktoré menia svet. Vlani vyšla prvá Mária Montessori: Učiteľka novej doby. Tento rok v apríli nasledovala Irena Sendler, anjel z Varšavy o žene, ktorá zachránila počas 2.svetovej vojny tisíce židovských detí.

Milan Buno, knižný publicista