Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Čítačka, ktorá spája Banášovú, Žbirku a Viewegha

Adela Banášová Foto: bux.sk

Čítačka váži iba 265 g (asi ako priemerná kniha s tvrdou väzbou), no po rozšírení internej pamäti o 32 GB sa do nej zmestí až 64.000 kníh.

Bratislava 12. júna (TERAZ.sk) - Okrem šoubiznisu, v ktorom sa pohybujú, ich spája aj prvá (česko)slovenská čítačka elektronických kníh eWooky.

„Tak toto si vezmem na dovolenku,“ potešila sa Adela Banášová s čítačkou v ruke. Váži iba 265 g (asi ako priemerná kniha s tvrdou väzbou), no po rozšírení internej pamäti o 32 GB sa do nej zmestí až 64.000 kníh. Má 6-palcový dotykový displej s technológiou elektronického atramentu, takže máte pocit, že čítate z bežného papiera, čím sa neunavuje a nekazí zrak.

„To je úžasné! Pred pár rokmi nastúpil Kindle a už tu máme vlastnú česko-slovenskú čítačku,“ nevedel sa od eWooky odtrhnúť Meky Žbirka, ktorý sa stal aj krstným otcom novej čítačky s česko-slovenským softvérom. Čítačka má moderný dizajn, prehľadné ovládanie a zmestí sa do vrecka riflí.

Na ochranu čítačky možno použiť kožené puzdro z limitovanej edície s podpismi známych osobností. Jozef Banáš, Tamara Heribanová, Mirka Partlová sa stali spolutvorcami dizajnových puzdier a zapojili sa tak do charitatívneho projektu. Časť peňazí z predaja puzdier pôjde napríklad Slobode zvierat, detskému domovu Spišský Štiavnik či nadácii Linaje. „Čítam rád, preto mám rád Wooky,“ potvrdzuje svojím podpisom na puzdre autor mnohých bestsellerov Michal Viewegh. Výťažok z „jeho“ puzdier pôjde na celoštátnu kampaň Celé Česko čte dětem.

Na základnom displeji čítačky eWooky sú prakticky usporiadané Naposledy čítané knihy, Knižnica a Práve čítam. Výber je bohatý – portál www.ibux.sk ponúka vyše 3000 elektronických kníh vrátane posledných hitov ako je Posledná nevera Jozefa Banáša, trilógiu V tieni mafie Jozefa Kariku, nechýbajú evitovky, edícia Príbehy z kabelky či svetoznáme mená ako Agatha Christie, Stieg Larsson, Frederick Forsyth a ďalší. Viac ako tisíc kníh je zadarmo.

Do novej čítačky eWooky si navyše možno poslať vlastné dokumenty v rôznych formátoch, takže čítať si tam môžete rukopisy, poznámky alebo inde stiahnutú knihu. Okrem kníh obsahuje čítačka aplikácie na surfovanie, prehrávanie hudby, prezeranie obrázkov a písanie poznámok. Výdrž čítačky je vďaka li-Ion batérii až 10.000 otočení stránok, keďže tejto batérii chýba tzv. pamäťový efekt (neznižuje sa kapacita batérie). Komu sa nechce „listovať“ cez dotykový displej, využije hardvérové tlačidlá.