Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Bývalý šéf vyšetrovateľov napísal pre laikov knihu o trestnom konaní

Jaroslav Ivor Foto: TASR

Minister spravodlivosti považuje túto knihu za vzácnu, pretože bežným ľuďom približuje úlohu trestného konania, ale aj to, ako sa majú správať, ak sa stanú obeťou trestného činu alebo poškodeným.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Absencia právnych vedomostí u bežných občanov bola jedným z dôvodov prečo bývalý šéf policajných vyšetrovateľov, v súčasnosti dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor vydal publikáciu s názvom Od zločinu k trestu.

Na realizáciu si pozval doktorandov z fakulty a dnes ju spolu s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom slávnostne uviedol do života.

Ivor tvrdil, že nie je dokonalá a treba ju dochutiť. Soli a korenia sa ujal Borec. "Myslím, že som použil primeraný pomer," povedal. Ivorovu knihu považuje za vzácnu, pretože bežným ľuďom približuje úlohu trestného konania, ale aj to, ako sa majú správať, ak sa stanú obeťou trestného činu alebo poškodeným. Publikácia podľa neho môže zvýšiť právne povedomie občanov. "Vzhľadom na legislatívne zmeny, ktoré prebiehajú ako na bežiacom páse, tak prehľad občanov o legislatíve a zvlášť o trestnom práve je skreslený," povedal pre TASR Borec. Informácie z médií podľa neho ľuďom nedajú návod, ako sa správať v rôznych situáciách.

"Napísal som ju s úmyslom, aby posilnila právne vedomie našich občanov," povedal Ivor. Podľa neho na slovenskom aj českom knižnom trhu podobná kniha chýba, nájdu sa iba odborné alebo laické publikácie.

Ivor tvrdí, že jeho kniha je odborná, ale určená aj pre laika a napísaná tak, aby jej rozumel. Dozvie sa z nej, ako sa správať na mieste činu, aby nezničil dôkazy, aké práva a povinnosti majú obete, svedkovia, či obvinení. Čitateľovi zmapuje kompletný priebeh trestného konania a dozvie sa aj ako má postupovať, ak ho nezákonným postupom poškodili orgány činné v trestnom konaní, či ako uplatňovať svoje práva na Ústavnom súde SR a na Európskom súde pre ľudské práva

Na záver obsahuje takmer stovku vzorom rôznych podaní, žiadostí a sťažností, ktorými je možné reagovať na situácie v trestnom konaní. "Domnievam sa, že právne vedomosti u našich občanov absentujú. Mnohé situácie občan chápe len čierno-bielo a nevie sa orientovať v spleti paragrafov, spleti práv a povinností, ktoré pre neho vyplývajú," myslí si Ivor. Dosiahnuť aspoň minimum právnych vedomostí má podľa jeho slov jeho publikácia.