Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Knihy

Beth Revisová: Naprieč vesmírom

Kniha je sci-fi detektívka pre mladých čitateľov. Beth Revisová vytvorila zaujímavý svet. Dej celého príbehu sa odohráva na niekoľkých štvorcových kilometroch v uzavretej vesmírnej lodi.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Viete si predstaviť, že by ste sa na tristo rokov nechali zmraziť a odviezť na vzdialenú planétu? Boli by ste schopní zanechať svoj doterajší život na Zemi, aby ste sa vydali v ústrety svojmu osudu?

Naprieč vesmírom je debutovou knihou autorky Beth Revisovej. Je to prvá kniha z trilógie Naprieč vesmírom. V slovenskom jazyku vyšla zatiaľ len prvá časť vo vydavateľstve Ikar.

Amy sa spolu zo svojimi rodičmi dá zmraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Na Zemi opustí rodinu a priateľov, aby sa mohla zúčastniť na misii Archa. Podľa plánu sa všetci zmrazení pasažieri majú prebudiť o tristo rokov na novej planéte v súhvezdí Kentaur. Amyna kryokomora sa však nečakane otvorí o päťdesiat rokov skôr a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline. Niekto sa ju pokúsil zavraždiť. Amy sa tak dostáva do malého neznámeho sveta, kde vládnu zvláštne pravidlá. Všetci pasažieri lode Pamodaj sú bezhlavo oddaní krutému tyranovi Najstaršiemu, ktorému slepo dôverujú. Na lodi je len jeden pasažier v Amynom veku, Starší, ktorý sa má stať ďalším neobmedzeným vládcom. No potom, čo si zamiluje Amy, začína pochybovať o správnosti konania svojho učiteľa, Najstaršieho. Amy spolu so Starším musia čo najskôr odhaliť totožnosť človeka, ktorý ju rozmrazil, pretože sa obávajú ďalšieho útoku.

Kniha Naprieč vesmírom je vlastne akási sci-fi detektívka pre mladých čitateľov. Keď sa Amy predčasne prebudí z kryospánku a zoznámi sa so Starším, pustí sa do odhaľovania veľmi temných tajomstiev, ktoré sa skrývajú všade naokolo. Spolu so Starším sa dostávajú krôčik za krôčikom k odhaleniu vraha a najmä k jeho motivácii.

Beth Revisová vytvorila zaujímavý svet. Dej celého príbehu sa odohráva na niekoľkých štvorcových kilometroch v uzavretej vesmírnej lodi. Členovia posádky si nepamätajú Zem, pretože sa narodili na lodi a ich mentalita je poznačená obmedzenými životnými podmienkami v uzavretom priestore. Prekážalo mi správanie väčšiny ľudí na lodi – chovali sa ako veľké stádo oviec, bezhlavo poslúchali nelogické príkazy Najstaršieho. Nikoho nenapadlo postaviť sa proti jeho krutovláde.

Naprieč vesmírom je kniha, ktorá mala veľmi dobrý potenciál. Celá myšlienka cestovania vesmírom za novým svetom je skvelá. Žiaľ, autorka tento potenciál využila veľmi slabo. Celé jej spracovanie je pomerne chaotické. Príbeh je písaný z dvoch uhľov pohľadu, raz rozpráva Amy, inokedy zase Starší. Prelínanie medzi týmito dvomi rozprávačmi je neucelené a veľmi rušivé. Ak by autorka písala knihu len z jedného pohľadu, čitateľov by nerozptyľovala a k riešeniu problému by sa dostali oveľa prirodzenejšie.

Mladí čitatelia by v knihe mohli nájsť zaujímavú myšlienku, pekný začínajúci sa romantický príbeh medzi Amy a Starším, takže ostatná nelogickosť knihy by im nemusela prekážať. Starším čitateľom by som knihu čítať neodporúčala, pretože by sa im mohla zdať príliš tuctová a nezmyselná.


Autor recenzie: Lucia Čulenová

Autor knihy: Beth Revisová

Vydavateľstvo: Ikar

Počet strán: 304 strán

Väzba: pevná väzba

Jazyk: slovenský jazyk



Kniha na týždeň je projekt TASR, ktorý pripravujeme v spolupráci s recenzným portálom www.book.review.sk