Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Bestseller Päťdesiat odtieňov sivej je erotickým príbehom

Obálka knihy Päťdesiat odtieňov sivej Foto: TASR

Knihe Päťdesiat odtieňov sivej sa podarilo rozdeliť zástup čitateľov na dve polovice. Jedni ju nenávidia, iní milujú. Na svoje si určite prídu čitatelia, ktorí majú radi romantiku s prvkami erotiky.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Kontroverzný erotický román Päťdesiat odtieňov sivej je debutovým dielom autorky Eriky Mitchellovej Leonardovej, ktorá píše pod pseudonymom E L James. Kniha pôvodne vznikala ako fan fikcia (t. j. ako príbeh, ktorý napíše fanúšik nejakého iného diela, vystupujú v ňom tie isté postavy ako v diele, no príbeh fan fikcie nemusí súvisieť s pôvodným dielom) k úspešnej sérii kníh Súmrak (Stephenie Meyerová). Po prvotnom úspechu sa autorka rozhodla fan fikciu prepísať, zmenila mená postáv, rozšírila dej a knihu publikovala vlastným nákladom. No vďaka obrovskému úspechu zo strany čitateľov po knihe čoskoro siahli aj vydavateľstvá a z celej série sa stal fenomenálny bestseller.

Christian je mladý veľmi úspešný podnikateľ. Anastasia je študentka literatúry, ktorá práve končí školu. On je extravagantný, majetnícky a uzavretý. Ona inteligentná, úprimná, otvorená a neskúsená. Dokopy ich zvedie náhoda. Anastasia musí pre chorobu zastúpiť svoju priateľku a spolubývajúcu Kate a spraviť s Christianom rozhovor pre školské noviny. Hneď na prvý pohľad si padnú do oka. On Anastasiu chce, ale odháňa ju od seba, pretože je pre ňu priveľmi nebezpečný. Ona ho chce tiež, ale neverí, že by sa do nej mohol zamilovať ten najsexi muž na svete.

Už veľmi dlho som nezažila knihu, ktorá by dokázala ľudí rozdeliť na také veľké protichodné tábory. Aby sme sa chápali, keď zoberiete do rúk nejakú knihu, je jedno, či je dobrá alebo zlá, väčšina čitateľov zastáva rovnaký názor. Buď sa im kniha páči alebo nie. Nájdu sa síce aj výnimky, ktoré plávajú proti prúdu, ale väčšinou ich je veľmi málo. No kniha Päťdesiat odtieňov sivej je iná.

Celý dej knihy je jednou veľkou erotickou jazdou, v ktorej sa autorka nehanbila zájsť do tých najpodrobnejších detailov. A práve preto sa stala takou známou za taký krátky čas. Knihe Päťdesiat odtieňov sivej sa podarilo rozdeliť zástup čitateľov na dve takmer rovnocenné polovice. Jedni knihu nenávidia a najradšej by ju zniesli zo sveta. Iní ju milujú a vynášajú ju svojou chválou do neba. Ja patrím k tým druhým.

Táto kniha ma vôbec nesklamala a splnila všetky moje očakávania. Dočkala som sa pekného romantického príbehu, v ktorom nešlo ani tak o nejaký prevratný dej, ale najmä o riešenie vzťahu medzi dvomi mladými, dosť odlišnými ľuďmi.

Päťdesiat odtieňov sivej je vynikajúco napísanou knihou pre dospelých a zrelých ľudí. Tí, pre ktorých je určená, ju pochopia a zamilujú si ju. Určite ju vrelo odporúčam každému človeku, ktorý je dostatočne vyspelý na to, aby mohol čítať knihy o sexe a erotike.


Autor recenzie: Lucia Čulenová
Autor knihy: E L James
Vydavateľstvo: XYZ
Originálny názov: Fifty Shades of Grey 
Počet strán: 620 strán
Väzba: pevná s prebalom väzba
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 9788073887063


Kniha na týždeň je projekt TASR, ktorý pripravujeme v spolupráci s recenzným portálom www.book.review.sk