Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Autorka populárnej detektívky Brennanovej bude na Slovensku

Foto:

Najslávnejšia forenzná antropologička súčasnosti neprichádza pomôcť slovenskej polícii pri objasňovaní nevyriešených vrážd, ale jej túžba po hľadaní pravdy by mohla byť aj pre našu políciu motivujúca.

Bratislava 3. októbra (TERAZ.sk) - Kathy Reichs, autorka populárnej Temperance „Kosti“ Brennanovej, forenzná antropologička, spisovateľka a producentka americkej TV FOX, príde na pozvanie Vydavateľstva SLOVART do Bratislavy osobne uviesť svoju knihu Osudná cesta.

Fanúšikovia seriálu Kosti a čitatelia sa tak s Kathy Reichs budú môcť osobne stretnúť 26. októbra o 17.30 na krste knihy, besede a autogramiáde v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici 26 v Bratislave.

Osudná cesta
Foto:

O knihe Osudná cesta


Forenzná antropologička Temperance Brennanová prichádza do Severnej Karolíny ako členka špeciálneho operačného tímu vyšetrovať haváriu lietadla. Pri prechádzke lesom nájde časť tela – podľa všetkého ide o jeden z mnohých pozostatkov nešťastia, na ktorom si práve chceli pochutnať kojoty. Pri analýze vzorky však Tempe zistí šokujúce fakty: nájdené ostatky patria staršiemu neznámemu mužovi a nesúvisia s leteckou katastrofou. Zakrátko hory opäť vydajú príšerné tajomstvo, keď Brennanová objaví prázdny zrub, o ktorom oficiálne záznamy mlčia. Udalosti naberajú nebezpečný spád, Tempe zdanlivo nevysvetliteľne vylúčia z vyšetrovania a chcú ju verejne zdiskreditovať. V hre je však oveľa viac ako len jej povesť. Nájdená vzorka záhadne zmizne a v meste začína vyčíňať tajomný vrah. Doktorka Temperance Brennanová rozbieha pátranie na vlastnú päsť a túžba odhaliť pravdu sa jej môže stať osudnou.


Osudná cesta/Ochutnávka



„Tipujem, že bola vo vode tak dva, tri dni. Nie je veľmi ohlodaná.“
Zadržala som dych a nazrela do vreca.
Bola to Primrose Hobbsová a zároveň aj nebola. Mala nafúknutú tvár, pery opuchnuté ako tropická rybička v akváriu. Tmavá pokožka sa vo veľkých šúplatách odlupovala z tela a odhaľovala svetlú spodnú stranu epidermy, takže telo vyzeralo, akoby bolo posiate škvrnami. Ryby alebo úhory jej zožrali viečka a ohlodali čelo, líca a nos.
„Určiť príčinu smrti nebude až taký problém,“ povedal Albright. „Tyrell však bude nepochybne chcieť kompletnú pitvu.“
Primrose mala zápästia omotané izolačnou páskou a do krku zarezaný tenký drôt.
Cítila som, ako sa mi dvíha žlč, a sťažka som preglgla.
„Zaškrtili ju?“
Prikývol. „Ten bastard jej omotal drôt okolo hrdla a potom ho uťahoval zozadu nejakým nástrojom. Veľmi účinný spôsob, ako prestrihnúť



Kto je Kathy Reichs?


Kathy Reichs (1950, Chicago) je forenzná antropologička, certifikovaná Americkou radou súdnej antropológie. Bola členkou správnej rady a viceprezidentkou Americkej akadémie forenzných vied, v súčasnosti pôsobí v Poradnom výbore sekcie Národných policajných služieb Kráľovskej kanadskej jazdnej polície. Je profesorkou na katedre antropológie Severokarolínskej univerzity v Charlotte. Titul PhD. získala na Severozápadnej univerzite v Chicagu, čestný doktorát na Univerzite Concordia v Montreale. Žije striedavo v Charlotte a v Montreale. Preslávila sa románom Déjà Dead (1997), ktorý sa stal bestsellerom New York Times a získal Ellisovu cenu za najlepší debut. Ústredná postava, forenzná antropologička Temperance Brennanová, vystupuje ako autorkino alter ego aj v ďalších jej dielach: Death du Jour (Nevinné obete, 2002), Deadly Décisions (Smrtiace rozhodnutie, 2003), Grave Secrets (2002), Bare Bones (2003), Monday Mourning (2005), Cross Bones (2005), Break No Bones (2006), Bones to Ashes (2007), Devil Bones (2008), 206 Bones (2009), Spider Bones (2011), Flash and Bones (2011) i v najnovšom románe Bones Are Forever (2012). V trileroch z prostredia forenzných vied sa opiera o vlastné bohaté skúsenosti; spolupracovala s úradom hlavného súdneho lekára štátu Severná Karolína a dnes pôsobí aj v Laboratoire de Sciences Judiciaires et de Médecine Légale v kanadskom Québecu. Zúčastnila sa vyšetrovania genocídy v Rwande, o svojich zisteniach vypovedala pred Medzinárodným trestným tribunálom OSN a pomáhala pri exhumácii masového hrobu v Guatemale. Počas pôsobenia na Spojenom veliteľstve pre evidenciu zajatých a nezvestných vojakov (JPAC) spolupracovala pri identifikácii obetí druhej svetovej vojny, vojnových konfliktov v Kórei a Juhovýchodnej Ázii.

Je producentkou úspešného seriálu Kosti, inšpirovaného jej knižnými príbehmi i skúsenosťami a autorkou sci-fi trilógie pre mládež, ktorej prvý diel Virals vyšiel v roku 2010 a pokračovanie Seizure v roku 2011.