Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia KHL

Jaroslavľ povedie člen Siene slávy IIHF a dlhoročný tréner Kanady King

King naposledy pôsobil v NHL ako tréner pri rozvoji schopností hokejistov vo Phoenixe Coyotes, počas kariéry však zaznamenal niekoľko úspechov hlavne na medzinárodnej scéne.

Jaroslavľ 3. februára (TASR) - Hokejistov Lokomotivu Jaroslavľ povedie v KHL do konca sezóny bývalý dlhoročný tréner Kanady Dave King. Vo funkcii šéfa striedačky nahradil Pjotra Vorobjova, ktorý v sobotu odstúpil pre zdravotné problémy.

Šesťdesiatšesťročný King povedie Lokomotiv podľa oficiálneho webu ruského klubu do konca aktuálneho ročníka. Asistovať mu bude Dmitrij Juškevič, ktorý pracoval pri mužstve už v uplynulých dvoch sezónach a bývalý ruský hokejista Oleg Petrov. Kingov hlavný cieľ bude udržať tím na ôsmej priečke Západnej konferencie, ktorá zaručuje účasť v playoff. Šancu na postup majú však ešte tri kluby. Sedem bodov strácajú hokejisti Slovana Bratislava z 11. miesta, v hre je však ešte aj deviaty Atlant Mytišči či desiaty Čerepovec s minimálnymi stratami.

King naposledy pôsobil v NHL ako tréner pri rozvoji schopností hokejistov vo Phoenixe Coyotes, počas kariéry však zaznamenal niekoľko úspechov hlavne na medzinárodnej scéne. V rokoch 1982 - 1992 viedol národný výber Kanady na svetových šampionátoch a olympijských troch hrách, pričom v roku 1992 v Albertville s ním vybojoval striebro pod piatimi kruhmi. Na majstrovstvách sveta získal okrem dvoch ďalších strieborných kovov aj jeden bronzový. Na klubovej úrovni trénoval v zámorí Calgary, Montreal a Columbus, okrem toho pôsobil aj v Nemecku či Švédsku. V Rusku viedol pred ôsmimi rokmi Metallurg Magnitogorsk. Od roku 2001 je členom Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) z radov trénerov.