Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Import

Univerzitná knižnica si November '89 pripomína výstavou P.Kalenského

Začala sa demontáž súsošia. Monumentálny pamätník súsošia Klementa Gottwalda v dnešnej podobe. Bratislava, 27. júla 1990 Foto: TASR/Magda Borodáčová

Kalenský dokumentoval tak študentské, ako i verejné protestné zhromaždenia konané v centre mesta i športovej hale.

Prešov 14. novembra (TASR) – Udalosti Novembra '89 si Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) pripomína viacerými podujatiami, besedami či výstavami. Jednou z nich je i výstava prešovského amatérskeho fotografa Petra Kalenského. Prezentuje snímky zachytávajúce verejné zhromaždenia počas novembra a decembra 1989.

Kalenský dokumentoval tak študentské, ako i verejné protestné zhromaždenia konané v centre mesta i športovej hale. Počas fotografovania pri nízkej hladine svetla uplatnil, ako o tom informoval riaditeľ UK PU Peter Haľko, svoje zručnosti nadobudnuté na festivaloch študentského divadla Akademický Prešov. Viaceré z vystavených fotografií už boli použité v rôznych publikáciách venovaných novembrovým udalostiam.

Ako Haľko uviedol, Prešov zareagoval na novembrové udalosti roku 1989 relatívne rýchlo. Prejavilo sa to skorým vznikom študentského hnutia, štrajkového výboru a Občianskeho fóra, koordinačného výboru. Tvárou mítingov, ktoré začali oba výbory organizovať, a teda i Nežnej revolúcie v Prešove, bol herec Ukrajinského národného divadla Mikuláš Laš, ktorý mítingy moderoval. "UK PU touto výstavou vzdáva hold nielen jemu, ale najmä občianskym či študentským aktivistom – osobnostiam prešovského Novembra, ako aj všetkým Prešovčanom, ktorí sa aktívne zapojili do udalostí na sklonku roku 1989 a stali sa tak neoddeliteľnou súčasťou Nežnej revolúcie," povedal Haľko k výstave.