Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Ruské nálety si vyžiadali najmenej 15 mŕtvych civilistov

Na archívnej snímke Sýrske mesto Aleppo po náletoch. Foto: TASR/AP

Idlib je jedinou oblasťou v Sýrii, ktorá je stále pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Damask 21. januára (TASR) - Najmenej 15 civilných obetí na životoch si v utorok vyžiadali nálety ruského letectva na severovýchode Sýrie. S odvolaním sa na správy mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne o tom informovala agentúra AFP.

Životy ôsmich členov jednej rodiny, vrátane šiestich detí, si podľa SOHR vyžiadal ruský nálet na dedinu Kfar Taal v protivládnymi povstalcami kontrolovanej časti provincie Aleppo. Zvyšných sedem civilistov zahynulo počas bombardovania západného Aleppa a juhu provincie Idlib.

Ďalší traja civilisti padli za obeť údajnému raketovému útoku povstalcov na vládou kontrolované mesto Aleppo.

Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán v tejto súvislosti uviedol, že za posledné tri dni bolo bombardovanie povstalcami kontrolovaných oblastí uskutočňované výhradne ruskými vzdušnými silami s cieľom "vytlačiť povstalcov a islamistov od mesta Aleppo a od diaľnice spájajúcej Aleppo s Damaskom".

Idlib je jedinou oblasťou v Sýrii, ktorá je stále pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V roku 2017 tam bola zriadená severná zóna deeskalácie a premiestnili sa do nej džihádisti z iných častí Sýrie, ktorí odmietali položiť zbrane. Turecká armáda má v provincii Idlib 12 pozorovateľských stanovíšť.