Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Import

Spojenci Grécku a Španielsku: Dodajte Kyjevu protivzdušnú obranu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zdroje britského denníka tvrdia, že lídri členských krajín EÚ počas summitu v Bruseli naliehali na španielskeho a gréckeho premiéra, aby svoju protivzdušnú obranu dali Kyjevu.

Atény/Madrid 22. apríla (TASR) - Grécko a Španielsko sú pod čoraz väčším tlakom spojencov z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO), aby dodali Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany. TASR o tom informuje s odvolaním sa správu denníka The Financial Times.

Zdroje britského denníka tvrdia, že lídri členských krajín EÚ počas minulotýždňového summitu v Bruseli naliehali na španielskeho a gréckeho premiéra, Pedra Sáncheza a Kyriakosa Mitsotakisa, aby svoju protivzdušnú obranu dali Kyjevu.

Ukrajina, ktorá viac ako dva roky čelí ruskej invázii, dlhodobo hlási nedostatok vojenského personálu aj zbraní. Medzi jej kritické požiadavky patrí delostrelecká munícia, strely pre systémy protivzdušnej obrany a rakety dlhého doletu.

Španielske a grécke ozbrojené sily spoločne disponujú viac než desiatkou protiraketových systémov Patriot ako aj inými vrátane systémov S-300, píše denník FT.

Predpokladá sa, že Ukrajina má iba dva systémy Patriot. Jeden z nich používa na obranu Kyjeva, zatiaľ čo druhý nasadili bližšie k frontovej línii, v dôsledku čoho sú veľké časti krajiny vystavené riziku.

Ruské sily cielenými útokmi strelami poškodili a vyradili z prevádzky niekoľko ukrajinských elektrární, čo spôsobilo výpadky elektriny v niektorých častiach Ukrajiny vrátane druhého najväčšieho mesta Charkov, v ktorom žije približne 1,3 milióna ľudí.