Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Rozhodnutie obžalovať Netanjahua je samutným dňom, vyhlásil prokurátor

Na archívnej snímke Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Mandelblit obžaloval Netanjahua z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva v troch rôznych škandáloch, a to po troch rokoch vyšetrovania.

Jeruzalem 21. novembra (TASR) - Za "smutný deň" označil izraelský generálny prokurátor Avichaj Mandelblit svoje štvrtkové rozhodnutie obžalovať premiéra Benjamina Netanjahua z korupcie, je však založené iba na právnych dôkazoch.

Podľa agentúry AP Mandelblit na tlačovej konferencii odmietol tvrdenia, že obžaloba je politicky motivovaná. Zároveň kritizoval nátlak zo strany Netanjahuových podporovateľov i oponentov, snažiacich sa ovplyvniť jeho rozhodnutie, ku ktorému dospel po mesiacoch rozvažovania.

"Deň, keď sa generálny prokurátor rozhodne podať obžalobu na úradujúceho premiéra za závažné trestné činy korupcie, je ťažkým a smutným dňom... pre izraelskú verejnosť a osobne pre mňa," povedal prokurátor.

Mandelblit obžaloval Netanjahua z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva v troch rôznych škandáloch, a to po troch rokoch vyšetrovania.

Je to po prvý raz, čo je úradujúci izraelský premiér obžalovaný z trestného činu.

Netanjahu akékoľvek previnenie odmieta a hovorí o "honbe na čarodejnice", ktorá zasahuje jeho i jeho rodinu.

Netanjahu čelí žalobe v troch od seba nezávislých prípadoch známych ako Kauza 1000, 2000 a 4000, ale vyšetrovaný je aj v prípade známom ako Kauza 3000.

Ako najzávažnejšia sa podľa agentúry DPA javí Kauza 4000, v ktorej je izraelský premiér podozrivý, že výmenou za protislužby podporoval regulačné opatrenia výhodné pre telekomunikačný gigant Bezeq, prijímal dary od bohatých podnikateľov a nezákonnými prostriedkami sa snažil o zlepšenie svojho imidžu v izraelskej tlači.

V Kauze 2000 čelí Netanjahu podozreniu, že uzavrel dohodu s Arnonom Mozesom, vydavateľom denníka Jediot achronot, podľa ktorej sa mal pričiniť o "pribrzdenie" rastu konkurenčného denníka Jisrael ha-jom. Podľa polície mnohé nasvedčuje tomu, že Mozes ponúkol Netanjahuovi za poskytnutú pomoc finančnú odmenu.

V kauze 1000 je Netanjahu podozrivý, že prijímal dary od zámožných podnikateľov výmenou za služby v obchodnej aj súkromnej sfére.