Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

PREMIÉR: Na Slovensku zatiaľ neevidujeme nakazenie koronavírusom

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini (vpravo) a hlavný hygienik SR Ján Mikas (vľavo) na brífingu po stretnutí krízového štábu z dôvodu aktuálnej situácie ohľadom nového koronavírusu známeho pod označením 2019-nCoV, ktorý sa šíri z Číny, 27. januára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Premiér vyzval ľudí, aby neprepadávali panike. V tomto období podľa neho pravidelne prichádzajú chrípkové ochorenia, ktoré však nemusia mať vôbec nič spoločné s nákazou týmto vírusom.

Bratislava 27. januára (Teraz.sk/TASR) - Na Slovensku zatiaľ neevidujeme prípad nakazenia koronavírusm. Po zasadnutí krízového štábu to potvrdil dnes premiér Peter Pellegrini, ktorý je zároveň poverený riadením ministerstva zdravotníctva.



"Je však definitívne potvrdené, že vírus je v Európe," povedal na margo zistení z Francúzska premiér. Zároveň sa podľa neho potvrdilo, že vírus je schopný prenosu z človeka na človeka.



Hlavný hygienik podľa Pellegriniho už vydal usmernenia pre zdravotnícke zariadenia, aby poznali metodické postupy v prípade podozrenia nakazenia týmto vírusom. Slovensko má podľa neho zazmluvnené zahraničné laboratória v nemeckom Berlíne, ktoré sú schopné detekovať koronavírus a od budúceho týždňa bude schopné samostatne potvrdiť alebo vyvrátiť výskyt takéhoto vírusu na našom území.

Nevylúčil ani zavedenie monitoringu, resp. náhodné kontroly ľudí, ktorí prichádzajú na územie SR cez bratislavské letisko. Vylúčil, že by sa na Slovensku vyskytol koronavírus, tvrdenie však ešte musia potvrdiť výsledky testov z laboratória. Premiér tiež uviedol, že v Číne by sa malo podľa rezortu diplomacie nachádzať 40 občanov SR. Potvrdil tiež, že definitívne výsledky troch prípadov na podozrenie z koronavírusu sa majú potvrdiť počas tohto týždňa. Nepredpokladá však, že sa vírus potvrdí. "Situáciu máme plne pod kontrolou," vyhlásil v pondelok. Riziko však predstavujú podľa jeho slov medzinárodné letiská vo Viedni a v Budapešti.

"Čo sa týka epidemiologickej situácie, určite viete z médií, že jednotlivé čísla o potvrdených prípadoch a o úmrtiach sa zvyšujú. Počítame s tým, že najbližšie dni a týždne sa tieto čísla budú meniť," komentoval hlavný hygienik SR Ján Mikas, pričom zdôraznil, že veľmi dôležitý je poznatok, že ochorenie sa prenáša z človeka na človeka.




"SR už bude schopná od budúceho týždňa sama vo svojom štátnom laboratóriu na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vedieť potvrdiť výskyt tohto ochorenia, dovtedy však máme zazmluvnené medzinárodné laboratóriá v iných krajinách, kde okamžite pri podozrení zasielame vzorky a odkiaľ nám potom prichádzajú relevantné a oficiálne výsledky," komentoval premiér.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na Pellegriniho pokyn v pondelok uvoľnilo aj 400.000 eur na zakúpenie špeciálneho prístroja pre ÚVZ SR, ktorý by mal pomôcť k zvýšeniu kvality štátneho laboratória.

Premiér vyzval ľudí, aby neprepadávali panike. V tomto období podľa neho pravidelne prichádzajú chrípkové ochorenia, ktoré však nemusia mať vôbec nič spoločné s nákazou týmto vírusom.




Verejnosť sa môže v súvislosti s koronavírusom obrátiť na špeciálnu linku



Verejnosť sa môže v súvislosti s koronavírusom obrátiť na špeciálnu linku. Občanom bude k dispozícii 24 hodín denne. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

"Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zriadil telefonický a emailový kontakt, kde sa v prípade potreby môže verejnosť obrátiť so svojimi otázkami k tejto téme, prípadne s prosbou o radu," uviedla Eliášová.

Telefonicky sa môžu občania obrátiť v prípade akýchkoľvek otázok na linku 0917 222 682. Rovnako môžu využiť emailovú komunikáciu na adrese novykoronavirus@uvzsr.sk. Linka začne fungovať v pondelok od 15.30 h.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po pondelkovom zasadnutí krízového štábu na pôde rezortu zdravotníctva deklaroval, že Slovensko urobí viaceré preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Preverí sa pripravenosť na letiskách či na dvoch hraničných prechodoch, ale aj nemocníc. Verejnosť vyzval na očkovanie proti chrípke a nešírenie paniky. Odporúča tiež zvážiť cestovanie do zahraničia.



Bratislavské letisko vykoná cvičenie v súvislosti s koronavírusom



Letisko M. R. Štefánika vykoná v súvislosti s koronavírusom cvičenie s témou podozrenia na ohrozenie verejného zdravia. Uviedla to pre TASR hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Zároveň dodala, že na letisku zatiaľ v spojitosti s koronavírusom neboli zavedené opatrenia pre cestujúcich.


Na snímke policajt hliadkuje pred Letiskom M. R. Štefánika v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) avizoval po pondelkovom zasadnutí krízového štábu na pôde rezortu zdravotníctva viaceré opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Okrem iného poznamenal, že požiada ministerstvo dopravy, aby sa na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika vykonalo cvičenie. Ševčíková pre TASR potvrdila, že sa uskutoční, termín však zatiaľ nebol stanovený. Priblížila, že obdobné cvičenie s témou výskytu neznámej chemickej látky na palube lietadla sa na letisku vykonalo pred troma mesiacmi.

Hovorkyňa letiska podotkla, že na letisku neboli zavedené opatrenia pre cestujúcich v súvislosti s koronavírusom. Opatrenia nariaďuje letiskám hlavný hygienik SR a Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, nezavádza ich letisko samotné.

"Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby SR zaslal letiskám na Slovensku vrátane letiska v Bratislave informačný materiál Svetovej zdravotníckej organizácie pre cestujúcu verejnosť o spôsoboch prevencie pred koronavírusom, ktorý je zverejnený v priestoroch letiska a na webstránke letiska," dodala Ševčíková. Usmernenia zaslal útvar vedúceho hygienika aj leteckým spoločnostiam, ktoré prevádzkujú medzinárodné lety na bratislavské letisko alebo z neho.

Zároveň poznamenala, že Útvar vedúceho hygienika rezortu dopravy doposiaľ nenariadil skríning telesnej teploty cestujúcich odlietajúcich z Bratislavy a prilietavajúcich do Bratislavy. Cestujúci tak nepocítia žiadne obmedzenia cestovania.

Letisko v Bratislave má presný postup pri podozrení na ohrozenie verejného zdravia v prilietajúcom lietadle podrobne stanovený v Pohotovostnom pláne letiska. "Ak by posádka lietadla prilietajúceho do Bratislavy oznámila riadeniu letovej prevádzky vo veži Štefánik podozrenie z ohrozenia verejného zdravia, bol by spustený vyrozumievací proces, počas ktorého sú o situácii vyrozumené záchranné, bezpečnostné, prevádzkové zložky a zložky integrovaného záchranného systému a postupovalo by sa podľa pohotovostného plánu," ozrejmila Ševčíková. Na letisku sa nachádza infekčná miestnosť aj stojisko pre lietadlá pripravené na krízové situácie.

Ministerstvo dopravy pre TASR uviedlo, že Útvar vedúceho hygienika rezortu (ÚVHR) MDV SR v rámci aktuálnej epidemiologickej situácie postupuje v súlade s nariadeniami a odporúčaniami Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

ÚVHR úzko spolupracuje s letiskom M. R. Štefánika. "V súčasnosti sa overuje pripravenosť letiska na mimoriadne udalosti zahrnuté v Pohotovostnom pláne letiska, a to z pohľadu komunikačných tokov, ako aj zabezpečenia personálu ochrannými pracovnými prostriedkami a umiestnením kontrolných stanovíšť v priestoroch letiska v prípade požiadavky skríningu pasažierov pri prílete na letisko," priblížil odbor komunikácie rezortu dopravy.

Ďalšie kroky MDV sa budú odvíjať od epidemiologickej situácie a rozhodnutia ÚVZ SR, ktorý pravidelne aktualizuje informácie na svojom webe.

Premiér v pondelok uviedol, že Slovensko urobí viaceré preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Preverí sa pripravenosť na letiskách či na dvoch hraničných priechodoch, ale aj nemocníc. Nevylúčil ani zavedenie monitoringu, respektíve náhodné kontroly ľudí, ktorí prichádzajú na územie SR cez bratislavské letisko. Vylúčil, že by sa na Slovensku vyskytol koronavírus, musia to však ešte potvrdiť výsledky testov z laboratória.

K obmedzeniam na letisku v Košiciach pre koronavírus zatiaľ nedochádza



V príletovej a odletovej hale letiska Košice budú od utorka (28. 1.) umiestnené informačné plagáty s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o spôsoboch prevencie pred koronavírusom. K opatreniam, ktoré by obmedzovali cestujúcich alebo chod letiska, zatiaľ nedochádza. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa košického letiska Karolína Linhartová.

"V súvislosti s danou situáciou sme dnes (27. 1.) na letisku Košice nezaznamenali žiadne obmedzenia," potvrdila hovorkyňa.

Z dôvodu mimoriadnej epidemiologickej situácie v Číne a šírením vírusovej pneumónie spôsobenej novým druhom koronavírusov  letisko dostalo od útvaru vedúceho hygienika rezortu dopravy informačný materiál pre cestujúcu verejnosť. Plagáty pre cestujúcich sú v slovenskom a anglickom jazyku.

Premiér Peter Pellegrini v pondelok informoval, že Slovensko urobí viaceré preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Preverí sa pripravenosť na letiskách či na dvoch hraničných priechodoch, ale aj v nemocniciach. Nevylúčil ani zavedenie monitoringu, respektíve náhodné kontroly ľudí, ktorí prichádzajú na územie SR cez bratislavské letisko. Ochorenie spôsobené koronavírusom na Slovensku zatiaľ hygienici nezaznamenali.