Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Predaje existujúcich domov v USA stúpli viac, než sa čakalo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Historicky nízke úrokové sadzby, pokračujúca tvorba pracovných miest, nárast týždňových zárobkov a nízke úročenie hypoték nepochybne prispievajú k týmto vysokým číslam, uviedol Lawrence Yun.

Washington 21. novembra (TASR) - Predaje starších domov v USA sa v októbri zotavili viac, než sa očakávalo.

Predaje existujúcich domov v októbri vyskočili o 1,9 % a v prepočte na celý rok dosiahli 5,46 milióna po poklese o 2,5 % na revidovaných 5,360 milióna v septembri, uviedla národná asociácia realitných kancelárií NAR. Ekonómovia počítali s nárastom predajov o 1,4 % po znížení o 2,2 % pôvodne uvádzanom pre minulý mesiac.

"Historicky nízke úrokové sadzby, pokračujúca tvorba pracovných miest, nárast týždňových zárobkov a nízke úročenie hypoték nepochybne prispievajú k týmto vysokým číslam," uviedol hlavný ekonóm NAR Lawrence Yun. Dodal, že predaje sa zrejme budú ďalej zvyšovať, kým bude dostatočná ponuka na trhu.

Medián ceny existujúcich domov dosiahol v októbri 270.900 USD (244.252 eur), čo bolo o 0,2 % menej než v septembri a o 6,2 % viac než v októbri 2018.

Predaje rodinných domov stúpli o 2,1 % a v prepočte na celý rok dosiahli 4,87 milióna a predaje bytov stagnovali na 590.000.