Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Import

Poslanci začali rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom

Na archívnej snímke plénum Národnej rady SR. Foto: TASR Jaroslav Novák

Novela hovorí o tom, že na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť MF SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 8. rokovací deň 12. schôdze rokovaním o vládnom návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v druhom čítaní. Do rozpravy sa ústne prihlásili dvaja zákonodarcovia. O právnej norme rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

Novela hovorí o tom, že na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

"Cieľom návrhu zákona je ustanovenie právneho základu pre poskytovanie štátnej pomoci alebo minimálnej pomoci poľnohospodárom alebo obhospodarovateľom lesa vo forme návratnej finančnej výpomoci, čím sa v prípade potreby umožní zabezpečiť poskytovanie finančných prostriedkov poľnohospodárom alebo obhospodarovateľom lesa do vyplatenia priamych podpôr," zdôvodnilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.