Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Medziročná miera inflácie v Turecku dosiahla v apríli takmer 70 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Prezident Erdogan dlho označoval vysokú infláciu za dôsledok vysokých úrokov a zastával názor, že zníženie úrokových sadzieb spomalí rast spotrebiteľských cien.

Istanbul 3. mája (TASR) - Medziročná miera inflácie v Turecku sa v apríli zvýšila na 69,8 % z marcovej úrovne 68,5 %, čo signalizuje, že centrálnej banke krajiny sa napriek zvýšeniu úrokových sadzieb stále nedarí zastaviť prudký rast spotrebiteľských cien. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Centrálna banka začala zvyšovať svoju kľúčovú sadzbu v júni 2023 a postupne ju zvýšila z 8,5 % na 50 % po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zmiernil svoje výhrady voči prísnej menovej politike. Minulý týždeň centrálna banka ponechala svoje úrokové sadzby na nezmenenej úrovni, pričom signalizovala, že ich môže opäť zvýšiť v prípade nepriaznivého vývoja inflácie.

Prezident Erdogan dlho označoval vysokú infláciu za dôsledok vysokých úrokov a zastával názor, že zníženie úrokových sadzieb spomalí rast spotrebiteľských cien. Táto neortodoxná politika je pritom v rozpore so všeobecne akceptovanou ekonomickou teóriou. Séria znížení úrokov centrálnej banky nakoniec priniesla Turecku dvojcifernú infláciu a menovú krízu, až kým Erdogan vlani po májovom znovuzvolení nezmenil kurz.