Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

V Libanone napriek protestom schválili nový rozpočet

Na snímke protivládni demonštranti stoja za ostnatým drôtom, keď sa snažia zabrániť poslandom príchod do budovy parlamentu v centre mesta Bejrút v Libanone v pondelok 27. januára 2020. Protivládni protestujúci v Libanone sa v pondelok pokúsili zablokovať cesty vedúce k parlamentu, čím chceli zabrániť poslancom dostať sa na zasadnutie, kde mali prerokovávať návrh štátneho rozpočtu na rok 2020. Foto: TASR/AP

Desiatky demonštrantov sa predtým poslancom snažili zabrániť vo vstupe do budovy parlamentu a hádzali kamene do policajtov.

Bejrút 27. januára (TASR) - Libanonský parlament v pondelok - napriek prebiehajúcim protivládnym protestom. - schválil štátny rozpočet na rok 2020. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na libanonské médiá.

Desiatky demonštrantov sa predtým poslancom snažili zabrániť vo vstupe do budovy parlamentu a hádzali kamene do policajtov. Poriadkové sily podľa spravodajcu AFP voči nim nasadili slzotvorný plyn a zadržali niekoľko protestujúcich.

Nový rozpočet zahŕňa deficit vo výške približne sedem percent HDP, čo je omnoho viac než pôvodne plánovaných 0,6 percenta. Výrazné zvýšenie deficitu súvisí s prehlbujúcou sa ekonomickou krízou v krajine.

Na pondelňajšom hlasovaní sa zúčastnilo len 70 zo 128 členov libanonského parlamentu. Za navrhovaný rozpočet zahlasovalo 49 poslancov, 13 bolo proti a osem sa zdržalo hlasovania, uviedla libanonská tlačová agentúra NNA.

V posledných mesiacoch tisíce Libanončanov prišli o zamestnanie alebo ich postihlo výrazné znižovanie platov. Hodnota libanonskej libry sa znížila o viac ako tretinu.

V Libanone prebiehajú od polovice októbra 2019 masové protesty proti politickej elite, ktoré viedli k demisii predsedu vlády Saada Harírího. Minulý týždeň bola vymenovaná nová vláda, na čele ktorej stojí premiér Hasan Dijáb.