Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Kultúra bírešov alebo Slovensko čara zbavené:ŠELEST TERCHOVSKÉHO SRDCA

Rozhľadňa, Terchová Foto: Peter Škorňa

Piata satirická glosa zo seriálu Slovensko čara zbavené z pera Petra Škorňu.

Éj, veruže niet snáď turisticky krajšieho kúta Slovenska, než je Terchová, malebná dedinka obklopená nádherou prekrásnej prírody a malebnej scenérie Malej Fatry.

Keď si k tomu pripočítame ešte aj miestneho rodáka, a popri prírode ďalší turistický magnet – nášho jediného ideologicky nezávadného a v každom politickom režime použiteľného národného hrdinu a vzor - zbojníka Juraja od Jánošíkov, ktorý má v nadživotnej veľkosti pod dohľadom celú Terchovú, nemôžeme sa čudovať, prečo sa sem ako na „procesiu“ hrnú davy turistov v každom ročnom období.

A nie ledajakých. V Terchovej to je ako pri stavbe Babylonskej veže - počuť slovenčinu, češtinu, poľštinu, maďarčinu, kórejčinu a aj angličtinu. Dá sa povedať, že turistom a turistickému ruchu je v Terchovej podriadené takmer všetko. Začiatkom augusta vás v kraji na severe Slovenska, kde sa darí ihličnanom, či nanajvýš zemiakom podnikaví domáci vábia nielen na všadeprítomné bryndzové halušky a syrové korbáčiky, drevený vyrezávaný terchovský Betlehem, ale – idúc s dobou aj na akurátny burčiak, pravú taliansku pizzu, turistický vláčik, či na najväčšiu vyrezávanú drevenú ceruzu, hrdo sa do neba týčiacu vo farskej záhrade...

A keďže je turistov neúrekom, je prirodzené, že vznikol dopyt po ďalších atrakciách. Aj preto nečudo, že sa jedného dňa zrodila myšlienka presne na mieste, kde bola vo filme Jánošík umiestnená šibenica, na vrchu Oblaz v Kysuckej vrchovine, priamo nad Terchovou – na očiach všetkých domácich a aj cezpoľných - vybudovať rozhľadňu. Slovo dalo slovo a sen sa stal skutočnosťou: v rámci projektu „Spoločne k poznaniu a ochrane prírody“ bol vybudovaný k vrchu Oblaz náučný chodník, zameraný na faunu a flóru Národného parku Malá Fatra. Jeho čerešničkou a zároveň aj vyvrcholením je 30 metrov vysoká rozhľadňa Terchovské srdce, ktorej základné piliere sú umiestnené na každú svetovú stranu, vďaka čomu jej ramená tvoria akúsi pomyselnú šibenicu. Jej autor sa podľa prístupných informácií inšpiroval terchovskou piesňou a jej veršami: „To terchovské srdce na dvoje sa delí, jedna strana plače, druhá sa veselí...“.

Rozhľadňa, Terchová
Foto: Peter Škorňa


Ako to už na našom malebnom malom Slovensku už býva, každá strana má svoj rub a aj líc... Podľa webovej stránky obce rozhľadňa a k nej vedúci náučný chodník s informačnými panelmi: „...Prispieva k poznaniu prírody, zdravému životnému štýlu a krásne pohľady na našu Terchovú pohladia každého na duši. Na vrchu Oblaz je teda okrem pietneho miesta aj miesto na poznávanie, vzdelávania, šport a relax.“ A nielen to. Z projektu k rozhľadne sa dozvedáme, že bola finančne podporená v rámci Prioritnej osi: Rozvoj dostupnosti cezhraničného územia a životného prostredia, v Oblasti podpory: Zachovanie životného prostredia a rozvoj krajiny, pričom jej bol pridelený Kód pre oblasť prioritnej témy: Podpora biodiverzity a ochrana prírody (vrátane Natura 2000).

Pri výstupe na ktorúkoľvek z terás rozhľadne tak každý prírodychtivý milovník uvidí nielen samotnú Terchovú, ale aj zahnutý Malý a rozložitý skalnatý Veľký Rozsutec, Boboty, Tiesňavy či Obšívanka a Sokolie. Poludňový grúň a časť Stien, Mravečník a z neho pokračujúci hrebeň až smerom na Kováčku.

A keď si už myslíte, že ste videli takmer všetko, chtiac – nechtiac takmer každému návštevníkovi skĺzne pohľad na neďaleké náletové kroviny, vzdialené od Terchovského srdca pár metrov a srdce – tentokrát návštevníka Terchovej sa rozochveje...

Tento neočakávaný šelest, búšenie v sluchách, závraty a zrýchlené búšenie srdca spôsobí pohľad na pri kroví pohodený starý počmáraný skriňový náves zrejme z vozidla PRAGA V3S, ktorý celej scenérii a myšlienke „poznania prírody, zdravého životného štýlu, podpory biodiverzity a ochrany prírody“ dáva až surrealistický rozmer.

Terchová, náves
Foto: Peter Škorňa


Prečo je tam a akú úlohu v tesnej blízkosti Terchovského srdca plní nevie nik. Možno ho tam – za svoje humná - niekto len tak vyhodil. Alebo na jeho odpratanie Terchovčania nedostali dotácie. Alebo dostali a minuli inde. Alebo neminuli ale už nie sú...

Počmáraná hrdzavejúca „ohyzda“ neďaleko rozhľadne je možno súčasťou širšieho projektu na vrchu Oblaz a slúži tak popri rozhľadni – symbole šibenice, ako postmoderný symbol márnice.
Prípadne plní úlohu multifunkčného útočiska pre turistov a ochranárov prírody pred dažďom a slnkom. Alebo funguje len ako bezplatná nocľaháreň pre zamilované páriky a terchovské „kňažky lásky“.

Zrejme najpravdepodobnejším dôvodom inštalácie spomínaného objektu neďaleko Terchovského srdca je fakt, že nielen popri náučnom chodníku s informačnými tabuľami, ale ani pri samotnej rozhľadni nie je žiadna toaleta. Takto plní predmetný objekt účel dočasne prenosných a najmä vždy otvorených bezplatných Terchovských toaliet – vhodných tak na malú, ako aj veľkú potrebu.

Terchová, náves
Foto: Peter Škorňa


Čo dodať na záver? Snáď len to, že pokiaľ si nedáte pozor, môžete pri prekrásnom výhľade na okolitú prírodu, aj napriek národnej hrdosti a láske k biodiverzite, veľmi ľahko dostať na Terchovskom srdci šelest – toho vášho...