Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Kolumbiu opäť zachvátili protesty

Protesty v Kolumbii, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Odkedy vláda v roku 2016 podpísala dohodu s povstaleckou organizáciou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), boli v krajine zabité stovky vedúcich predstaviteľov občianskej spoločnosti.

Bogota 21. januára (TASR) - Obyvatelia Kolumbie demonštrovali v utorok proti hospodárskym reformám a vraždám predstaviteľov občianskej spoločnosti. Podľa agentúry DPA ide o prvé veľké demonštrácie v krajine od vlaňajších protestov.

Študenti, učitelia, robotníci, odborári a domorodí obyvatelia protestovali v uliciach metropoly Bogota. V meste sa zišli účastníci viacerých demonštrácií.

Nepokoje vypukli na predmestí Suba severne od hlavného mesta, kde demonštranti hádzali kamene na políciu, prevrátili kontajnery na odpadky a zablokovali cestu. Podľa štátnej televízie boli zranení štyria policajti a štyroch výtržníkov zatkli. V ďalších správach sa uvádzalo, že bol zranený aj jeden civilista.

Demonštranti požadovali zrušenie daňovej reformy schválenej na sklonku vlaňajška, ktorú považujú za príliš priaznivú pre veľké spoločnosti. Žiadajú tiež väčšiu ochranu lídrov občianskej spoločnosti.

V utorok boli v Bogote v uliciach rozostavené zátarasy. V meste bola prerušená autobusová doprava. Protesty sa konali aj v mestách Medellín a Santiago de Cali.

Odkedy vláda v roku 2016 podpísala dohodu s povstaleckou organizáciou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), boli v krajine zabité stovky vedúcich predstaviteľov občianskej spoločnosti.

Prezident Iván Duque povedal, že právo na pokojné demonštrácie by sa malo zachovať. Osoby zapojené do násilností však podľa neho treba "exemplárne potrestať".

Vlani sa protesty v Kolumbii začali 21. novembra, keď 250.000 ľudí v celej krajine demonštrovalo proti hospodárskym reformám, nedostatočnému financovaniu školstva a vraždám vplyvných osôb, ktoré páchajú ozbrojené skupiny. Protestujúci takisto žiadali rozpustenie poriadkovej polície ESMAD, ktorá 23. novembra smrteľne zranila mladého demonštranta.

Vlani občianske nepokoje okrem Kolumbie vypukli aj v ďalších latinskoamerických krajinách ako Ekvádor, Čile a Bolívia.