Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Import

Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj

Japonský premiér Fumio Kišida. Foto: TASR/AP

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

Tokio 26. apríla (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy agentúry AFP.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

"Brazília tento rok predsedá skupine G20 a Peru Združeniu pre hospodársku spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC). Tento rok je rokom Latinskej Ameriky, ktorá je v centre pozornosti sveta," uviedol hovorca japonskej vlády. "Japonsko by rado využilo túto príležitosť a posilnilo vzťahy s krajinami Latinskej Ameriky," dodal.

Očakáva sa, že na stretnutí s brazílskym prezidentom Kišida podpíše dohody o bilaterálnej spolupráci v oblastiach od klimatických zmien po dekarbonizáciu a iných environmentálnych záležitostiach, uviedla japonská agentúry Kjodo.

S Kišidom bude cestovať aj delegácia reprezentujúca najmenej 40 rôznych firiem, ktorá sa bude zaoberať možnosťami väčších japonských investícií v Brazílii s cieľom posilniť bilaterálnu spoluprácu v oblasti zelených technológií, uviedol denník Nikkei.

Japonský výrobca automobilov Toyota v marci uviedol, že plánuje investovať 11 miliárd realov (asi dve miliardy eur) do posilnenia výroby hybridných vozidiel v Brazílii, pripomína AFP.