Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Hrôzy holokaustu si treba pripomínať, zhodli sa politici

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Nikdy nesmieme zabudnúť na to, že toto peklo na zemi stvorené fašizmom, ktoré bolo od našich hraníc vzdialené iba niečo cez 100 kilometrov, je trvalým ohrozením ľudstva, zdôraznil Robert Fico.

Bratislava 27. januára (TASR) - Hrôzy holokaustu si je potrebné pripomínať aj dnes, aby sa minulosť neopakovala. Zhodli sa na tom predstavitelia politických strán na sociálnej sieti pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau a Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

"Nikdy nesmieme zabudnúť na to, že toto peklo na zemi stvorené fašizmom, ktoré bolo od našich hraníc vzdialené iba niečo cez 100 kilometrov, je trvalým ohrozením ľudstva," zdôraznil na sociálnej sieti predseda Smeru-SD Robert Fico. Podotkol, že je o tom potrebné hovoriť najmä dnes, kedy ubúda počet očitých svedkov a pre mladých môžu byť tieto hrôzy vzdialené.

"Bolo to priemyselne organizované vyvražďovanie ľudí, zneužitie moderných priemyselných postupov, zneužitie výsledkov industriálnej revolúcie. Toto by mal mať na pamäti každý, kto si myslí, že politika sa dá robiť vo vysokých čižmách alebo inými extrémistickými metódami," skonštatoval podpredseda SNS Anton Hrnko. Zároveň vyzdvihol oslobodzujúcu úlohu Červenej armády, ako aj potrebu pomenovávať veci pravým menom, aby sa história neopakovala.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu označil podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz za memento utrpenia miliónov obetí z radov Židov, ale aj Rómov, Sintov a iných národností, politických a náboženských väzňov, homosexuálov, ľudí so znevýhodnením a mnohých ďalších. "Je mi veľmi ľúto, že aj toto predvolebné obdobie prináša v našej spoločnosti prejavy nenávisti, neznášanlivosti a rasizmu. O to viac musíme všetci spoločne pracovať na tom, aby sme nielen nezabúdali, ale sa aj poučili z historických zlyhaní," skonštatoval.

Za tragédiu označil holokaust aj exprezident a predseda mimoparlamentnej strany Za ľudí Andrej Kiska. "Smutné je, že stále existujú ľudia, ktorí ukazujú svoju nenávisť voči ľuďom inej národnosti, iného náboženstva alebo inej farby pleti," poznamenal. Dodal, že aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách treba ukázať, že extémizmus a nenávisť nemajú v modernej spoločnosti miesto.

"Najvyššiu úctu obetiam prejavíme tak, že nezabudneme a nedovolíme, aby zabudli naše deti," napísal v tejto súvislosti predseda Bratislavského samosprávneho kraja z SaS Juraj Droba. Zdôraznil, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa holokaust nezopakoval. Poukázal na incident na židovskom cintoríne v Rajci a označil to za signál, že táto téma do výchovy detí patrí.

"Chcel by som vyjadriť veľkú úctu obetiam, preživším a ich deťom za to, čím si prešli, ale aj úctu všetkým odvážnym hrdinom a hrdinkám, ktorí ich chránili alebo sa podieľali na oslobodení," reagoval líder koalície Progresívne Slovensko - Spolu Michal Truban. Poukázal na to, že v koncentračnom tábore zahynulo množstvo ľudí len preto, že boli tým, kým boli. Pripomenul, že do holokaustu sa zapojil aj Slovenský štát a preto je podľa neho smutné, že v slovenskom parlamente sedia ľudia, ktorí k nemu nechcú zaujať jednoznačný hodnotový postoj. "Spomínajme, ale najmä sa poučme z vlastných dejín, kým nebude neskoro," dodal.