Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

EP schválil nové pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí

Na snímke predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová (v strede). Foto: TASR/AP

V registroch budú okrem aktuálnych informácií aj údaje staré minimálne päť rokov.

Štrasburg 25. apríla (TASR) - Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Nové zákony zabezpečujú, že ľudia s "legitímnym záujmom" vrátane novinárov a odborníkov z médií, organizácií občianskej spoločnosti či dozorných orgánov budú mať okamžitý, neobmedzený, priamy a bezplatný prístup k informáciám o skutočnom vlastníctve, ktoré sú uchovávané vo vnútroštátnych registroch a sú vzájomne prepojené na úrovni EÚ.

V registroch budú okrem aktuálnych informácií aj údaje staré minimálne päť rokov.

Nová legislatíva dáva finančným spravodajským jednotkám (FIU) viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu, ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Balík zákonov zahŕňa rozšírené opatrenia náležitej starostlivosti a kontroly totožnosti zákazníkov, po ktorých musia takzvané povinné osoby (správcovia bánk, aktív a kryptoaktív alebo realitní agenti a správcovia virtuálnych realít) nahlásiť podozrivé aktivity FIU a iným príslušným orgánom.

Od roku 2029 budú musieť aj špičkové profesionálne futbalové kluby zapojené do finančných transakcií s investormi alebo sponzormi vrátane inzerentov a transferov hráčov overovať totožnosť svojich zákazníkov, monitorovať transakcie a hlásiť každú podozrivú transakciu FIU.

Odobrená legislatíva obsahuje aj ustanovenia o zvýšenej ostražitosti, pokiaľ ide o mimoriadne bohatých jednotlivcov (celkový majetok v hodnote najmenej 50 miliónov eur okrem ich hlavného bydliska), zavedenie celoeurópskeho limitu 10.000 eur na hotovostné platby (s výnimkou platieb medzi súkromnými osobami v neprofesionálnom prostredí) a opatrenia na zabezpečenie dodržiavania cielených finančných sankcií a zabránenie ich obchádzaniu.

Na dohľad nad novými pravidlami boja proti praniu špinavých peňazí bude vo Frankfurte zriadený nový orgán - Úrad EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (AMLA).

AMLA bude poverená priamym dohľadom nad najrizikovejšími finančnými subjektmi, zasahovaním v prípade zlyhania dohľadu, vystupovaním ako centrálny uzol pre inštitúcie dohľadu a sprostredkovaním sporov medzi nimi. Nový úrad bude dohliadať aj na implementáciu cielených finančných sankcií.

Balík na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu pozostáva zo šiestej smernice o boji proti praniu špinavých peňazí (prijatej 513 hlasmi za, 25 proti a 33 sa zdržalo hlasovania), nariadenia o jednotnom súbore pravidiel EÚ (479 hlasov za, 61 proti a 32 zdržaní) a z Úradu na boj proti praniu špinavých peňazí (482 hlasov za, 47 proti a 38 zdržaní).

Uvedený balík zákonov ešte musia formálne prijať aj členské krajiny (Rada EÚ), potom budú zákony zverejnené v Úradnom vestníku EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)