Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Demonštrácie v Čile pokračovali aj napriek ústupkom vlády

Protivládni demonštranti počas potýčky s políciou na proteste v Santiagu 11. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Čile otriasli v uplynulých dňoch najhoršie občianske nepokoje za celé desaťročia.

Santiago 15. novembra (TASR) - V Čile pokračovali vo štvrtok protivládne demonštrácie. Došlo k nim aj napriek tomu, že vláda v snahe ukončiť už takmer mesiac trvajúce nepokoje, súhlasila s rozsiahlymi ústupkami vrátane zmeny ústavy. S odvolaním sa na správy spravodajskej stanice 24 Horas o tom informovala agentúra DPA.

Zatiaľ čo v hlavnom meste Santiago mali protestné akcie charakter prevažne pokojných pochodov, v meste Valparaíso museli bezpečnostné zložky pristúpiť k použitiu slovotvorného plynu po tom, ako ich napadli demonštranti ozbrojení palicami a kameňmi.

Čile otriasli v uplynulých dňoch najhoršie občianske nepokoje za celé desaťročia. Pôvodne študentský protest proti zvýšeniu cien cestovných lístkov v metre sa rýchlo vymkol spod kontroly a demonštrácie prerástli do násilia, ktoré si vyžiadalo viac ako 20 obetí na životoch.

Prezident Sebastián Piňera v reakcii na nepokoje súhlasil nie len s odvolaním tohto nepopulárneho opatrenia, ale aj so zvýšením minimálnej mzdy a dôchodkov, ako aj vyššími daňami pre bohatých. Vláda taktiež sľúbila, že vypracuje novú ústavu, ktorá nahradí súčasnú, pochádzajúcu ešte z éry diktatúry Augusta Pinocheta.

Vo štvrtok sa však vláda nedokázala s opozíciou dohodnúť na tom, ako by mal vyzerať mechanizmus, na základe ktorého by mala byť nová ústava vypracovaná. Nezhody panujú okrem iného aj v otázke, či by mali občania mať právo do tohto procesu priamo zasahovať a ak áno, do akej miery.