Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

D. Lipšic: Dokazovanie v kauze televíznych zmeniek sa blíži ku koncu

Na archívnej snímke Daniel Lipšic, právny zástupca poškodených Kuciakovcov, odpovedá na otázky novinárov. Foto: TASR - Michal Svítok

Pokiaľ viem, tak znalkyne povedali, že nevieme dokázať ani jednu, ani druhú alternatívu, a pokiaľ viem, tak sa dokazuje vina, uviedol obžalovaný Pavol R.

Pezinok 27. januára (TASR) – Dokazovanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza sa podľa splnomocnenca televízie Daniela Lipšica blíži ku koncu. Myslí si, že pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa vykonalo dosť dôkazov na to, aby mohol rozhodnúť. Obžalovaný Pavol R. po pondelkovom pojednávaní skonštatoval, že obžaloba neuniesla dôkazné bremeno.

„Podpisy sú zjavne podobné podpisom v roku 2016, komunikácia v Threeme je jednoznačná. Ten súbor dôkazov bez akýchkoľvek pochybností dokumentuje antedatovanosť zmeniek,“ povedal Lipšic. Skutkový stav považuje objasnený natoľko, že môže senát rozhodnúť, avšak prízvukoval, že to je iba jeho názor, a je to na senáte.

„Pokiaľ viem, tak znalkyne povedali, že nevieme dokázať ani jednu, ani druhú alternatívu, a pokiaľ viem, tak sa dokazuje vina,“ uviedol obžalovaný Pavol R. Tvrdí preto, že obžaloba neuniesla dôkazné bremeno.

Znalkyňa, ktorá skúmala podpisy Mariana K., vypovedala, že minimálne dva podpisy na sporných zmenkách sú pravdepodobne antedatované. Druhá znalkyňa z odboru grafickej diagnostiky Tatiana Dugovičová potvrdila závery ostatných znaleckých posudkov z oblasti chémie o tom, že sa vedeckým skúmaním nedá zistiť, z ktorého roku zmenky sú.

„Som presvedčený, že pokiaľ by sa o zmenkách dozvedeli tí, ktorí by sa o nich dozvedieť nemali, tak to mohlo stáť život niekoľkých ľudí,“ tvrdil Pavol R. Bližšie podrobnosti o tom, z koho strany hrozilo nebezpečenstvo, chce ozrejmiť nabudúce.

Po pondelkovom pojednávaní bol proces prerušený do 10. februára. Vtedy sa majú dostaviť znalci Erika Straková a Milan Nouzovský.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.