Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Ceny ropy zostanú v najbližších mesiacoch nízke, odhadujú analytici

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ceny čierneho zlata v pondelok padli na niekoľkomesačné minimá.

New York 27. januára (TASR) - Ceny ropy zrejme zostanú v najbližších mesiacoch nízke. Analytici sa obávajú dôsledkov rýchlo sa šíriaceho koronavírusu.

Ceny čierneho zlata v pondelok padli na niekoľkomesačné minimá. Účastníci na trhu majú čoraz väčšie obavy o rast dopytu z dôvodu globálneho šírenia koronavírusu.

Severomorská ropa Brent sa v pondelok popoludní predávala so stratou takmer 2,8 % po 58,99 USD (53,51 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ropy WTI klesla o vyše 2,7 % na 52,70 USD za barel.

Oba referenčné druhy ropy padli na najnižšie úrovne od vlaňajšieho októbra. Obchodníci pozorne monitorujú šírenie nového vírusu.

Čínske úrady v nedeľu potvrdili viac než 2700 prípadov nákazy koronavírusom, pričom 461 ľudí bolo v kritickom stave. Počet smrteľných prípadov už dosiahol 81. Vírus, ktorý sa najprv objavil v meste Wu-chan, sa už však rozšíril do ďalších veľkých miest, ako sú Peking, Šanghaj, Macao a Hongkong.

Šírenie nákazy vystrašilo finančné trhy a spôsobilo prudký pád cien ropy. Saudskoarabský minister energetiky princ Abdulaziz bin Salmán v nedeľu vyhlásil, že verí, že sa šírenie nákazy podarí zastaviť. Abdulaziz uviedol, že na trhy vplývajú primárne psychologické faktory a extrémne negatívne očakávania, ktoré si osvojili niektorí jeho účastníci, aj keď sú doterajšie dôsledky šírenia vírusu na globálny dopyt po rope len veľmi obmedzené.

(1 EUR = 1,1025 USD)