Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Po Valónsku aj Bruselský región zakáže jednorazové plastové tašky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Opatrenie sa zavádza od 1. septembra, pripomenula dnes tlačová agentúra Belga.

Brusel 28. augusta (TASR) - Bruselský región sa po Valónsku stane druhým regiónom Belgického kráľovstva, ktorý zakáže používanie jednorazových plastových tašiek. Opatrenie sa zavádza od 1. septembra, pripomenula dnes tlačová agentúra Belga.

Zákaz jednorazových plastových tašiek bude platiť vo všetkých obchodoch, a to bez ohľadu na druh predávaného tovaru. Rešpektovať ho budú musieť aj predajcovia na mestských trhoch.

Bruselské úrady vopred vyzývajú obyvateľov regiónu, aby si od septembra na nákupy prinášali vlastné tašky. Zákaz sa však týka len tašiek vydávaných pri pokladni a nie obalov, v ktorých sa predávajú potraviny alebo vážený tovar.

Spotrebitelia a obchodníci majú k dispozícii prechodné obdobie do 1. decembra 2017. Po tomto dátume obchodníkom, ktorí budú zákazníkom aj naďalej ponúkať jednorazové plastové tašky, hrozia peňažné pokuty a trestné postihy.

Jednorazové plastové tašky, ktoré sú vyrábané z ropy, končia buď v spaľovniach komunálneho odpadu alebo vo voľnej prírode a v oceánoch, kde predstavujú hrozbu pre živočíchy.