Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Zo súboja o post lídra labouristov odstúpila Jess Phillipsová

Kandidáti na post nového šéfa najväčšej opozičnej britskej Labouristickej strany zľava Rebecca Longová-Baileyová, Jess Phillipsová, Emily Thornberryová, Lisa Nandyová a Keith Starmer stoja na rečníckom pódiu v Liverpoole 18. januára 2020. Zákonodarkyňa Jess Phillipsová odstúpila zo súboja o post lídra labouristov v utorok 21. januára 2020. Foto: TASR/AP

O post nového šéfa najväčšej opozičnej strany tak zabojujú štyria kandidáti: Keith Starmer, Rebecca Longová-Baileyová, Lisa Nandyová a Emily Thornberryová.

Londýn 21. januára (TASR) - Zo súboja o post nového predsedu britskej Labouristickej strany v utorok odstúpila zákonodarkyňa Jess Phillipsová. V súboji tak zostali už len štyria uchádzači, informovala agentúra AP.

Phillipsová svoje rozhodnutie oznámila prostredníctvom videonahrávky. Uviedla, že Labouristická strana potrebuje "kandidáta, ktorý je schopný zjednotiť všetky časti hnutia - odbory, členov a zvolených zástupcov". Phillipsová, ktorá je členkou britského parlamentu od roku 2010, dodala, že ona v súčasnosti takou osobou nie je.

O post nového šéfa najväčšej opozičnej strany tak zabojujú štyria kandidáti: Keith Starmer, Rebecca Longová-Baileyová, Lisa Nandyová a Emily Thornberryová.

Nominálne najsilnejšiu pozíciu má však Starmer, ktorý je labouristickým tieňovým ministrom pre tzv. brexit. Jeho kandidatúru podporilo 89 poslancov britského a Európskeho parlamentu a stoja za ním aj najväčšie britské odbory.

Približne 500.000 členov a podporovateľov strany bude o nástupcovi doterajšieho šéfa labouristov Jeremyho Corbyna rozhodovať od 21. februára do 2. apríla. Výsledok vnútrostraníckeho hlasovania oznámia 4. apríla. Očakáva sa ostrý súboj medzi ľavicovým táborom okolo 70-ročného Corbyna a umierneným krídlom.

Labouristická strana dosiahla vo voľbách z 12. decembra najhorší výsledok od roku 1935. Do rúk konzervatívcov padlo mnoho jej dlhoročných bášt, najmä na severe krajiny, kde väčšina ľudí hlasovala v referende v roku 2016 za odchod Británie z Európskej únie.